20 års kamp mod aids i Danmark har båret frugt

I begyndelsen af 90'erne døde over 200 personer om året af aids i Danmark. Sidste år var tallet tre.

I dag, 1. december, afholdes den internationale aids-dag for 28. gang. Billedet er fra Indien (Foto: Piyal Adhikary © Scanpix)

Den internationale aids-dag kan torsdag fejres med et glædeligt tilbageblik. I hvert fald i Danmark.

For i år er det 20 år siden, at en kombinationsbehandling for hiv-smittede og aids-syge blev taget i brug i Danmark. Og den behandling har drastisk ændret kampen mod sygdommen til lægernes fordel.

Det viser tal, som Danske Regioner har trukket fra Statens Serum Institut (SSI).

I begyndelsen af 90'erne døde over 200 personer om året af aids i Danmark. Sidst år var det tal bragt ned på tre.

Blandt de sidste personer gemmer sig blandt andet udlændinge, hvor smitten opdages for sent, samt narkomaner, der glemmer at tage deres medicin.

Tendensen er et særtræk for de skandinaviske lande, forklarer Susan Cowan, der er afdelingslæge og afsnitsleder på SSI.

Hun tilskriver det en god kontakt til organisationer i "homomiljøet" i de pågældende lande. Derfor har opfordringer til at lade sig teste fungeret godt.

- Homoseksuelle er blevet bedre til at få jævnlige tjek, og mange smittede finder derfor hurtigt ud af, at de er smittet og smitter ikke andre. Blandt andet fordi, at de som noget relativt nyt straks kommer i behandling, siger hun i en skriftlige meddelelse.

- Hiv bliver slået så meget ned, at man ikke smitter, når man er velbehandlet.

I årene fra 1994 til 1996 blev der registreret mellem 150 og 170 nye smittede om året i Danmark. Siden 2012 har det tal ligget på mellem 89 og 124.

Ulla Astman (S), der er formand for Danske Regioners sundhedsudvalg, beskriver en lettelse i hospitalsvæsnet over udviklingen. Tidligere tiders magtesløshed er væk, fastslår hun.

- Vi ser slet ikke så mange tilfælde af aids i udbrud på hospitalerne. Det betyder, at vi kan bruge ressourcerne på andre patienter, siger hun.

Torsdag 1. december afholdes den internationale aids-dag for 28. gang.

/ritzau/

FacebookTwitter