20 betjente ramt af kasteskyts efter pokalfinale: Alvorligste fodboldoptøjer siden år 2000

14 personer er anholdt for blandt andet stenkast og vold efter pokalfinale mellem FCK og Brøndby.

Politiet har dagen igennem forsøgt at styre slagets gang. Alligevel har man indtil videre anholdt 14 personer. (Foto: Martin sylvest © Scanpix)

Ikke siden kampen mellem Galatasaray og Arsenal, hvor fans i år 2000 tørnede sammen efter en UEFA Cup-finale i Parken, har Københavns Politi haft så travlt med fodbold som her til aften, hvor FCK og Brøndby spillede pokalfinale.

Der har været voldsepisoder og angreb på kampklædt politi, og der er fyret fyrværkeri af i gaderne, fortæller vicepolitiinspektør ved Københavns Politi Henrik Møller Jakobsen.

- Vi har opgjort, at cirka 20 kollegaer er blevet ramt af kasteskyts. Det er sten, flasker og hvad der ellers har været, siger han.

Politiet har i alt anholdt 14 personer, hvor fire blev anholdt før kampen.

Flere steder er politi og busser blevet bombarderet med kasteskyts, fortæller Henrik Møller Jakobsen.

- Vi har ikke meldinger om, at nogen kolleger skulle være kommet alvorligt til skade, men nogle er blevet ramt på hjelmen med en sådan styrke, at den har lidt skade, lyder det fra vicepolitiinspektøren.

Flere sigtet for vold

Problemerne opstod især efter kampen, som FCK vandt ved en 3-1-sejr over Brøndby.

- Det er typisk efter sådan en kamp, at publikum fordeler sig i forskellige grupper, og så opstår der en masse hændelser. Der er også nogen, der internt har været oppe at slås, siger Henrik Møller Jakobsen.

Politiet har anholdt og sigtet fans for uroligheder på Rådshuspladsen, ved Sankt Annæ Plads, ved Trianglen, Lyngbyvej og Haraldsgade, fortæller Henrik Møller Jakobsen.

- Fem er sigtet efter straffelovens paragraf 119 for vold mod tjenestemand. Så er der nogen for fyrværkeri og nogen efter ordensbekendtgørelsen samt et par voldssager, siger han.

Politiet har dog ikke denne gang præventivt frihedsberøvet nogen efter Politiloven, fortæller han. De anholdte vil blive afhørt, og politiet vil efterfølgende vurdere, om nogen skal fremstilles for en dommer.

- Det bliver afgjort over de næste par timer, siger Henrik Møller Jakobsen.

Stor stigning i anholdelser

De 14 anholdelser kommer efter en mere rolig pokaltunering sidste år. I seneste sæson var der kun i alt syv anholdelser ud af 59 kampe i pokalturneringen.

Nu er der 14 anholdte til én enkelt kamp - hvordan forklarer I den stigning?

- Der kan gives mange forklaringer, men vi vurderer det også til at være den alvorligste kamp i Københavns Politikreds, siden vi havde Galatasaray og Arsenal, som var en europæisk kamp, siger Henrik Møller Jakobsen.

UEFA Cup-finalen mellem de to udenlandske klubber er kendt som et af de voldsomste sammenstød mellem fodboldfans i København i nyere tid. Her kom fans blandt andet op at slås på Rådhuspladsen, hvor møbler fra udendørscaféer blev brugt som kasteskyts.

Men kampe mellem Brøndby og FCK, som den der fandt sted i dag, har også en historie for at være højspændte, mener Henrik Møller Jakobsen.

- Der er ingen tvivl om, at der er lang erfaring for, at Brøndby og FCK ikke kan lide hinanden, siger han og fortsætter:

- Derfor er vi tit massivt til stede til de kampe. Og så har der bare været flere fans fra begge sider. Det kan også være, at der i dag har været ekstra tænding på, fordi det var en pokalfinale, lyder det fra vicepolitiinspektøren.