20 procent flere falder fra på universitetet

Da fremdriftsreformen blev indført i 2014 var frafaldet blandt studerende på 29 procent. Nu er det 35 procent.

Flere studerende droppede sidste år ud i forhold til 2014. (Arkivfoto af Københavns Universitet). (Foto: Jeppe Bjørn Vejlø; Niels Ahlmann Olesen; Nils Meilvang; Julien Warnand. © Ritzau Scanpix)

Andelen af studerende, der dropper ud af universitetet er steget fra 29 procent i 2014, hvor fremdriftsreformen blev indført, til 35 procent i 2017. Det svarer til 20 procent.

Reformen har nedbragt de lange studietider med seks en halv måned, oplyste Uddannelses- og Forskningsministeriet i slutningen af august.

Det viser et notat fra ministeriet ifølge Information.

Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) har ikke undersøgt, om der er sammenhæng mellem frafald og politiske tiltag som fremdriftsreform og uddannelsesloft.

Men det har Jan Thorhauge Frederiksen, lektor i pædagogik på Københavns Universitet. Fra 2012-2016 har han fulgt cirka 1400 studerende på Institut for Medier, Erkendelse og Formidling og spurgt ind til årsagerne til frafald.

Undersøgelsen viser, at de forskellige reformer er med til at fremskynde de studerendes beslutning om at droppe ud.

Frafaldet på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) lå sidste år til 37 procent. Det højeste tal, universitetet nogensinde har registreret.

Anders Bjarklev, der er formand for Danske Universiteter og rektor på DTU, mener, at det stigende frafald burde føre til, at politikerne dropper fremdriftsreform og uddannelsesloft.

Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) erkender over for Information, at fremdriftsreformen og andre politiske tiltag kan have en indvirkning på de studerendes adfærd og dermed frafaldet.

/ritzau/