Goldenretrieveren Tilde fra Vejle er blandt de første hunde, som i denne uge sendes på hunde-audition. Formålet er at undersøge, om hun og de andre hunde egner sig til at blive klappet og nusset af beboere på plejehjem.
I alt har 350 hundeejere over hele landet tilmeldt deres hund til projektet, og godt 200 af dem er gået videre til auditions. Den første fandt sted i Vejle onsdag, hvor en dyrlæge undersøgte hundenes fysik, mens deres adfærd blev afprøvet af en hundeadfærdsinstruktør.
Bed falsk kørestolsbruger
Blandt andet skulle hundene hilse på mennesker i kørestole og med krykker, som i dagens anledning optrådte som plejehjemsbeboere.
Bag det treårige projekt står TrygFonden, hvor underdirektør Trine Heidemann fortæller, at blandt de første 18 hunde blev fire kasseret. Den ene, en labrador, fordi den bed en af de "falske" kørestolsbrugere, som i glæde rakte sin hånd frem.
Den bevægelse gjorde hunden nervøs, og dermed er den uegnet til at begå sig på et plejehjem, hvor mange af beboerne er demente med pludselige bevægelser.
Fulgt af adfærdsbiolog
Torsdag fortsætter udvælgelsen, og herefter er det planen, at de første hunde i slutningen af november sammen med deres ejere skal være faste gæster på fire plejecentre i Vejle. Også plejehjem i Næstved og Kerteminde er udtaget til projektet, og bliver besøgene en succes, skal idéen udbredes til flere kommuner.
Projektet bliver nøje fulgt af adfærdsbiolog Karen Thodberg ved det jordbrugsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet:
- Hunde er unikke ved, at de kan interagere og give feedback. De kommer hen og kigger på dig og reagerer på dine bevægelser. På den måde opstår der en slags ping-pong, som vi tror, vil gavne de ældre, siger Karen Thodberg.
Søvnkvalitet skal måles
Både før og efter besøgene vil psykiatere interviewe plejehjemsbeboerne og de ansatte for at undersøge effekten, for eksempel se på, hvordan de ældre fungerer i hverdagen, mens adfærdsbiologer med et apparat vil måle deres søvnkvalitet.
Mange plejehjem har de seneste år indkøbt robotsæler, som de ældre kan kæle med og som reagerer på berøringer. Men forskerne vil undersøge, om hundene kan gøre det bedre.
- Selv om sælen reagerer, har den en begrænsning i forhold til hunden, som jo er et levende dyr med et større repertoire, siger Karen Thodberg.
/ritzau/