20.000 samlede ind til klimaet: 'Det giver folk lidt bedre samvittighed'

Det er første gang, at pengene fra indsamlingen går til dem, der er hårdest ramt af klimaforandringer.

Tre kommende konfirmander samler penge ind hos en borger i Ågerup ved Roskilde.

- Det er din tur til at snakke.

Tre drenge går ned ad en parcelhusvej i Ågerup ved Roskilde. De ringer på hos vejens beboere, og hvis der bliver lukket op, skiftes de til at forklare, hvorfor de er der.

- Kunne du tænke dig at støtte Folkekirkens Nødhjælp? Det er til fattige i de lande, som er ramt af klimaforandringerne.

Sammen med knap 20.000 andre, bruger de tre drenge deres søndag på at samle ind til Folkekirkens Nødhjælp. Landsindsamlingen afholdes hvert år, men det er første gang, at pengene går til folk, der er ofre for klimaforandringerne.

Dem, der ikke er hjemme, får et girokort i postkassen.

Klimamomentum

Det var en let beslutning for nødhjælpsorganisationen, at det netop er klimaet, der er i fokus i år. Det fortæller Birgitte Qvist-Sørensen, som er generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp:

- Klimaet påvirker alt, hvad vi laver af udviklingsarbejde. Verdens fattigste står over for den udfordring, at de ikke kan forudse vejret. Når de ikke ved, hvornår de skal så, og hvornår de skal høste, og om høsten går tabt, så er det et spørgsmål om liv og død, siger hun.

De penge, organisationen indsamler i dag, skal blandt andet bruges til at bygge vandreservoirer og introducere nye og mere robuste afgrøder som quinoa.

Birgitte Qvist-Sørensen oplever, at klimadebatten har momentum lige nu, og tror især det skyldes, at vi oplevede forandringerne på egen krop med sidste års tørke.

- Der er en generel lydhørhed i befolkningen. Vi så det selv sidste sommer - i Afrika er det bare meget, meget værre, fortæller hun.

  • 14-årige Jens-Phillip tror, at folk donerer mere, hvis formålet er mere nært, eksempelvis hvis der bliver samlet ind til kræftpatienter.
  • 15-årige Malthe tror, at folk støtter, fordi de selv er med til at skabe klimaforandringerne.
1 / 2

Konsekvenserne føles fjerne

Lydhørhed kan drengene også mærke i indsamlingsbøsserne.

15-årige Malthe Ribergaard Blak tror, at det er folks dårlige klimasamvittighed, der får folk til at donere penge.

- De kører selv i biler og har gjort klimaet til det, det er lige nu, så det giver dem måske lidt bedre samvittighed, når de hjælper de her børn og fattige, som er ramt af klimakatastrofer, siger han.

Hans indsamlingsmakker Jens-Phillip Magnussen på 14 år er enig, men han tror stadig, at klimaforandringernes konsekvenser føles fjerne for mange danskere.

Karsten Jakobsen er glad for at hjælpe - og samtidig rense samvittigheden.

- Jeg tror, der er mange, der gerne vil støtte, og det har vi også oplevet, men jeg tror, det er nemmere som dansker at støtte mennesker med en sygdom som kræft, siger han.

Aflad for den dårlige samvittighed

En af dem, der giver drengene penge, er skolelærer Karsten Jakobsen. Han kan godt genkende den dårlige samvittighed over at flyve og køre i bil.

- Jeg tror, at der er rigtig mange mennesker, der har svært ved at tilbagebetale for de skader, som vi alle sammen laver, så det er godt givet ud, synes jeg.

Er det en slags aflad?

- Ja, lidt aflad kan man vist godt kalde det.

Der er blevet samlet ind i 1.300 sogne rundt omkring i landet, og Folkekirkens Nødhjælp er stadig i fuld gang med at tælle, hvor mange penge, de tusindvis af frivillige har indsamlet. Resultatet er klar i morgen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter