Et døgn efter liget af hvad der formodes at være den forsvundne Martin Svejgaard Helbo blev fundet i Københanvs Havn, har over 20.000 danskere sagt farvel til den 28-årige mand.
Facebook-mindesiden "R.I.P Martin Svejgaard Helbo" blev oprettet i går eftermiddag, og siden har mere end 20.000 venner, bekendte og mennesker, der aldrig har mødt Martin Svejgaard Helbo, sendt deres sidste hilsner til den afdøde og familien.
- Tænk, at sådan en skæbne skulle falde på dig, Martin. Jeg kendte dig ikke, men når man har hørt så meget om din forsvinden kan man ikke lade være med, at føle man kender dig og derfor gør det som medmenneske ondt. Hvil i fred, skriver Kamilla Julie Jensen.
Martins sag har fået kendis-status
Ifølge internetforsker på IT-Universitetet, Lisbeth Klastrup, er de mange kondolancer et tydeligt tegn på, at befolkningen har taget Martin Svejgaard Helbos historie til sig og knyttet sig til håbet om, at han blev fundet i live efter han forsvandt fra Nørrebro den 12. april i år.
- Facebook har overtaget rollen fra den gammeldags kondolencebog, der plejede at ligge på offentlige steder, når større berømtheder gik bort.
Netop de sociale mediers aktive natur betyder, at en relativt ukendt person som Martin Svejgaard Helbo dermed kan ende sine dage med at blive hyldet på samme måde som en kendt eller berømt personlighed.
Vil toppe på en uge
Lisbeth Klastrup nævner den myrdede Maria Møller Christensen, der blev fundet dræbt den 1. januar 2010, som et af de første eksempler herhjemme på, at en facebook-mindeside fik danskerne til at kondolere i tusindvis.
- Dengang var der rigtig mange, der gik ind og skrev på facebook, selv om de ikke kendte hende. Og det er det samme, vi ser for Martin Svejgaard Helbo nu. Facebook giver folk et sted at gå hen, hvis de føler sig rørt.
Antallet af kondolencer på siden kan nå at stige endnu mere, mener Lisbeth Klastrup, men om få dage vil siden formentlig falde til ro.
- Typisk topper det i løbet af en uges tid, og så falder antallet af besøgende for helt at forsvinde igen.