20.000 underskrifter afleveret i dag: Vi er imod kampfly

Forsvarsudvalget har i dag fået overrakt en stor bunke underskrifter imod de nye kampfly.

Forsvarsudvalget har fået overrakt en stor bunke underskrifter imod de nye kampfly. (Arkivfoto). (Foto: US AIR FORCE © Scanpix)

Forsvarsudvalget på Christiansborg har fået overrakt en stor bunke papirer.

20.167 danskere har nemlig sat deres underskrift på en indsamling imod regeringens køb af nye kampfly.

Og klokken 15.00 onsdag eftermiddag overgik de fra Gerd Berlev, leder af landskampagnen 'Nej tak til nye kampfly', til udvalgets hænder.

- Vi har lavet underskriftindsamlingen, fordi vi mener, at Danmark ikke skal have kampfly, siger Gerd Berlev.

Hvis det står til regeringen, skal det danske forsvar have 27 nye kampfly af typen F35 - også kaldet Joint Strike Fighter - fra producenten Lockheed Martin.

De 27 F35-fly skal erstatte det nuværende kampfly F16.

'Sikkerheden er i fare'

Gerd Berlev og de andre bag kampagnen mener, at nye kampfly vil bringe Danmarks sikkerhed og økonomi i fare.

- Det har vist sig, at der er en masse usikkerhed omkring kampflyene, deres stykpris, levetidsomkostninger, vedligeholdelse af softwaren og så er der spørgsmålet om støj, fortæller hun.

Men kampagnens vigtigste budskab har været, at nye danske kampfly kan optrappe faren for krig.

- Nye kampfly kan skærpe konflikten med eksempelvis Rusland, og når man vælger at skærpe konflikten, så vælger man også risikoen for krig, mener Gerd Berlev.

Masser af kritik

Det er ikke kun Gerd Berlev og kampagnen, som er skeptisk overfor økonomien i de nye fly.

Tidligere kom det frem fra regeringens eget baggrundsmateriale, at de 27 F35-kampfly kunne forventes at koste omkring 66,1 milliarder kroner.

Men en ny rapport fra den amerikanske rigsrevision, GAO, konkluderer, at omkostningerne til vedligeholdelse af F35-kampflyene er steget med næsten en fjerdedel på fire år. Det skrev Jyllands-Posten tidligere på måneden.

Rigsrevisionen i Danmark har ligeledes i en rapport sat spørgsmålstegn ved investeringen.

Den påpeger, at Forsvarsministeriet har overvurderet, hvor mange opgaver de nye F35-fly kan klare, og hvor mange timer de reelt kan være i luften.

Gerd Berlev og de andre, der har sat deres underskrift, håber, at indsamlingen vil få nogle af folketingspolitikerne til at ændre holdning til kampflyene.