2012 var en fest for Kongehuset

2012 blev bogstaveligt talt en fest for kongehuset.

2012 begyndte bogstaveligt talt som en stor fest for Kongehuset.

I hele tre dage fejrede Kongehuset og store dele af befolkningen, at dronning Margrethe har siddet som regent for Danmark i 40 år.

Og med en støtte fra hele 78 procent af den danske befolkning kunne dronningen se frem til at lade sig hylde.

- Opgaven er i den grad lykkedes for dronningen. Det er imponerende, at hun igennem fire årtier har skabt en stadig større opbakning i befolkningen, siger Thomas Larsen, politisk kommentator og medforfatter til bogen 'Amalienborg'.

40 års regentjubilæum

Fredag den 13. januar begyndte festlighederne i anledning af jubilæet med en reception for dronningen, og lørdag aften kunne den noget mere trængte konge af Sverige Carl Gustav måske kigge en anelse misundeligt på den populære danske regent, som for øjnene af royale venner og samfundets spidser blev hyldet lørdag aften i DR's Koncerthus.

Dagen efter trådte dronningen og hele den kongelig familie frem på balkonen foran Amalienborg. Masser af danskere var mødt frem.

- Vi trodser jo vind og kulde for at se hende og hendes familie. For når man får taget et billede med dronningen i baggrunden, så bliver man jo også selv en del af danmarkshistorien, siger Anette Kokholm, chefredaktør på Familie Journal.

Og kareter, balkonscener og rundrejser er ikke bare en lille del af kongehusets gøren og laden, forklarer Thomas Larsen.

- Der er ingen tvivl om, at dronningen anser det for vigtigt at være tilgængelig og synlig. Den folkelige opbakning er selve livsnerven for monarkiet, for uden den vil der heller ikke være noget kongehus, siger han.

Thomas Larsen mener, at dronningen er utrolig dygtig til at være til stede iblandt os.

- De kongelige er tættere på herhjemme, og på den måde udmærker det danske kongehus i forhold til det øvrige Europa.

Festen fortsatte på sin vis i samme måned, da den kongelige familie blev lidt større.

Prins Joachim og prinsesse Marie fik den 24. januar en datter, som senere blev døbt Athena Margeritte Francoise Marie ved en dåb i maj måned i Møgeltønder.

Et sportsbegejstret kongehus

En måned senere var turen så kommet til fodbold-EM i Polen og Ukraine. Daværende kulturminister Uffe Elbæk tog af sted som officiel repræsentant i øvrigt modsat mange af sine europæiske kolleger, der boykottede europamesterskaberne i fodbold for at vise deres støtte til den fængslede tidligere premierminister Julia Timosjenko.

Uffe Elbæk sendte dog sit eget signal ved at takke nej til de officielle VIP-pladser og stille sig sammen med de danske fans.

En manøvre som kronprins Frederik ikke fulgte. Han benyttede sig fuldt ud af værternes VIP-tilbud.

Det fik Enhedslistens Per Clausen til at sige følgende til dagbladet Politiken:

- Det er helt uacceptabelt, at Kongehuset tilsyneladende har fået sin helt egen udenrigspolitik.

Samme kronprins fortsatte med at vise sit engagement for sport - en interesse som af iagttagere af Kongehuset sidestilles med dronningens interesse for ballet.

Ja, faktisk blev kronprinsen så begejstret, at han måtte forklare sig til udsendte journalister i en badmintonhal i London under OL.

- Jeg gider ikke lægge låg på mig selv, når jeg er til sådan nogle stævner. Og jeg synes heller ikke, at det er forkert at lade sig rive med, sagde kronprins Frederik.

Også hans far prins Henrik viste flere gange tydelig begejstring for de danske præstationer.

Tilbage i Danmark viste kronprinsesse Mary, at hun er begejstret for sport - også som udøvende.

Uden at fortælle alt for mange om det på forhånd svømmede kronprinsessen med i Christiansborg Rundt. En tur på cirka to kilometer i Københavns vand.

Og der var god grund til at holde det hele lidt hemmeligt, mener livsstilsekspert Anne Glad.

- For indre by i København ville givetvis blive lukket af alle de fotografer, som ønsker at fotografere Mary i badedragt.

Mary klarede i øvrigt turen på 35 minutter og 20 sekunder, hvilket rakte til en plads som nummer 65 i motionsløbet.

- Der er jo et stort fokus på sundhed, og vi forventer, at vores ledere også er sportsmennesker, siger Anne Glad.

Dronningen stod for kustumer

I november 2012 åbnede forestillingen Nøddeknækkeren i Tivoli. Den fik måske lidt ekstra opmærksomhed, da det var dronningen selv, som havde stået for scenografi og kostumer.

- Der kommer jo nok nogle nerver, det kan ikke helt undgås, sagde dronningen op til premieren.

BT's Kirsten Erlendsson mente, at dronningen denne gang overgik sig selv.

- Hvor er det dog fantastisk, at vi har en dronning, der i den grad lader farver og sin fantasi folde sig ud, skrev hun og kvitterede med fire stjerner.

Andre anmeldere kaldte selve forestillingen lidt for hyggelig.

Men igennem hele året har dronningen også sat sig selv i scene på fin vis. Det mener kjoledesigner Jesper Høvring, der mener, at regenten formår at bevare eventyrsfortællingen om Kongehuset gennem hendes flotte kjoler.

Og mens både Mary og dronning Margrethe altid har kjoler til ned over knæene, er det en anden sag med prinsesse Marie, som også har lidt friere rammer, da hun ikke skal optræde som en del af et regentpar.

Prinsesse Marie, der har været på barsel i 2012, har ifølge Cecilie Kristiansen, chefredaktør på Elle, fundet en yngre og mere sportslig stil.

- Og hun kan tillade sig det, for hun har ikke samme pres på sig, siger Cecilie Kristiansen.

2012 blev også året, hvor regenten holdt sit statsråd nummer 500. Her mødes dronningen med alle ministrene, og formelt set er det her, at stadfæstelsen af love sker.

Dronningen er flere gange blevet rost for sin evne til at håndtere statsrådene, og statsminister Helle Thorning-Schmit holdt da også en ganske særlig tale til dronningen ved gallamiddagen den 15. januar. En tale som senere blev kåret til årets bedste.

På den måde ender 2012 også med, at dronningen ser frem mod 2013 med både politikere og befolkning bag hende.

- Nu kan hun begynde at kigge frem mod næste generation, og det som glæder hende er, at kronprinseparret i stigende grad virker fokuserede på - og er komfortable med den opgave, som venter, slutter Thomas Larsen.