21-årig passede plejebørn

Plejeforældre tog på ferie og lod deres 21-årige datter have ansvaret for deres to plejebørn. Vanvittigt, siger mor til et af plejebørnene.

Henriette Dyrby er forarget over, at kommunen tillod, at hendes barns plejeforældre tog på ferie og lod deres 21-årige datter passe barnet. (© Colourbox)

Mange kommuner foretrækker at placere socialt belastede børn og unge i familiepleje frem for dyre børneinstitutioner.

Og i Tønder Kommune er det også helt i orden, hvis plejeforældrene er væk i en periode og overlader ansvaret for de utilpassede unge til deres voksne børn.

I et referat fra et møde imellem kommunen og plejeforældrene skrevet den 1. marts 2010 står der:

- Plejeforældrene skal på ferie fra den 6. til 15. april. I den periode flytter deres voksne datter (navn fjernet) hjem og tager sig af de daglige opgaver i hjemmet.

Biologisk mor er forarget

Og det forarger Henriette Dyrby, der er biologisk mor til familiens ene plejebarn.

- Jeg synes, at det er fuldstændigt vanvittigt. Sådan en 21-årig er slet ikke kompetent til at tage sig af børn med problemer, siger hun til DR Nyheder.

En 21-årig er jo voksen

I Plejefamiliernes Landsorganisation ser man med jævne mellemrum, at plejeforældrene tager på ferie og lader voksne børn passe børnene imens.

- Det er ikke ofte, men vi ved, at der er nogle plejefamilier, hvor deres voksne børn har været med til at lære børnene at kende igennem hele processen, og hvor de træder til, hvis plejeforældrene skal have en mindre ferie, forklarer næstformand Thomas Damkjær Petersen.

Det ser han ikke noget galt i, når kommunen har godkendt ordningen.

- En 21-årig er jo voksen. Og når kommunen siger ja, er det fordi, at kommunen har vurderet, at det er en forsvarlig løsning i en kort periode, siger Thomas Damkjær Petersen.

Helt normalt

I Tønder Kommune vil man ikke forholde sig til den konkrete sag, men man har ikke noget problem med barnepigeordninger i kommunens plejefamilier.

- Det er en faglig vurdering fra sag til sag, hvor man vurderer, om man i en kort periode har en barnepigeordning eller en anden ordning. Det er helt normalt, siger Børne- og Ungechef Stig Thomasen.

Men den holdning undrer Henriette Dyrby.

- Hvad skal børn så være anbragt i familiepleje for, hvis forældrene ikke skal tage vare på de problemer, som de unge har? spørger hun.

Facebook
Twitter