216.000 danskere snydt af falsk Facebookside om kræft

En Facebookside lovede 50 øre til Kræftens Bekæmpelse for hvert like. Men siden er falsk, bekræfter organisationen.

216.000 personer nåede at synes godt om en falsk Facebookside, der lovede at give 50 øre til Kræftens Bekæmpelse for hvert like. (© Screenshot fra Facebook)

Tryk på ‘synes godt om', så ryger der automatisk 50 øre af sted til kampagnen ‘Knæk Cancer'.

Det lovede siden “1 like = 50 øre til Knæk Cancer”, som 216.000 danskere torsdag formiddag havde valg at like på Facebook.

Men siden er falsk, og Kræftens Bekæmpelse får ikke én øre af manden bag siden. Torsdag formiddag valgte det sociale netværk at fjerne siden fra Facebook.

- Den person, der står bag, har oplyst, at han ikke har til sinds at give pengene, fordi han ikke råd til det alligevel, bekræfter pressechef Claus Fahrendorff til DR Nyheder.

Godt og skidt

Selvom der ikke kommer nogen penge fra personen bag siden, så er Kræftens Bekæmpelse ikke udelt kede af, at den har lokket omkring hver 20. voksne dansker til at trykke på like.

- På den ene side er vi jo voldsomt glade for at se, der er så stor interesse for vores indsamling, men vi er jo meget kede af, at der bliver indsamlet ind til en snydeindsamling, fordi der ingen penge kommer til kræftbekæmpelse, siger Claus Fehrendorff.

Umiddelbart har pressechefen dog ikke nogen ide om, hvem der står bag siden, og hvad formålet er, men han gisner om, at det kan være enten drengestreger eller en person, der har ønsket at udnytte organisationens navn til at tjene penge.

- Hvis det handler om en drengestreg, så finder jeg det noget usmageligt. Hvis det er til markedsføring, så finder jeg det fuldstændig usmageligt, siger han.

Et like gav mening

En af dem, der har trykket om synes godt om, er Niels Jacob Clemmensen. Han er skuffet over, at siden viser sig at være falsk.

- I forhold til alle de mærkelige likes, man laver henover en dag, så var det her et af dem, der gav mere mening. Jeg troede det var Kræftens Bekæmpelse, der stod bag, fortæller han til DR Nyheder.

Efter at være blevet gjort opmærksom på, at siden ikke har nogen sammenhæng med Kræftens Bekæmpelse, har han nu valgt at fjerne sit like igen.

På Facebooksiden raser flere af brugerne også mod personen, der står bag siden. Blandt andet Julie Bütov Nielsen.

- Tænk os som faktisk har mistet en vi står nær til kræften, og så gør du mildest talt grin med det for at få likes. Du kunne bare have betalt de 100 kroner selv. Føj siger jeg bare, skriver hun i en kommentar.

Andre brugere tager nyheden om, at der alligevel ikke går 50 øre til kampagnen med et smil og bemærker, at man i stedet for at brokke sig, jo bare kan betale 50 øre direkte til Kræftens Bekæmpelse.

Facebooksiden havde torsdag formiddag 216.000 likes, inden den blev fjernet. Til sammenligning er der 155.000 personer, der synes godt om den officielle side for kampagnen ‘Knæk Cancer'.

DR Nyheder har forgæves forsøgt at få fat i stifteren bag den falske Facebook-side.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk