22-årig svensker varetægtsfængslet: Sigtet for at anbringe og sprænge bombe ved Skattestyrelsen

Den mistænkte nægter sig skyldig og gav i dag sin forklaring til retten for lukkede døre.

Facaden på Skattestyrelsen var ødelagt efter eksplosionen onsdag den 7. august 2019. Gerningsmænd havde ifølge politiet placeret sprængstof 60 centimeter fra indgangspartiet. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix) (Foto: © Philip Davali, Scanpix)

En 22-årig svensk mand er sigtet for at have kørt med en bombe fra Sverige til Danmark for at placere og sprænge den uden for Skattestyrelsens bygning i København sammen med én eller flere andre gerningsmænd.

Det kom frem ved et grundlovsforhør i Københavns Byret i dag. Her blev den 22-årige varetægtsfængslet i 27 dage.

Dommeren valgte at lukke dørene ved retsmødet efter anklager Andreas Christensens ønske. Derfor kunne pressen ikke få lov til at høre den 22-åriges forklaring.

- Det er en alvorlig sag, og vi har minimum én medgerningsmand på fri fod, så derfor vil det på nuværende tidspunkt være til skade for efterforskningen, hvis der kommer yderligere oplysninger frem.

Politiet mener altså, at der kan være flere uidentificerede gerningsmænd på fri fod, som også har været en del af angrebet mod Skattestyrelsen.

Forsvarer: 22-årig vil forklare sig

Den 22-årige nægter sig skyldig, og han var klar til at svare på alle anklagerens spørgsmål, lød det fra hans forsvarer Kåre Traberg Smidt.

- Men jeg ved også, hvad han vil udtale sig om og fortælle her i retten, og jeg mener, at der er risiko for, at han vil blive udsat for en væsentlig ulempe for ham og hans familie, hvis det kommer frem, sagde Kåre Traberg Smidt.

Den 22-årige havde orange t-shirt på og røde shorts, og han dækkede i retslokalet sit ansigt og sorte hår til med et lyst håndklæde. Det samme gjorde han, da pressen var til stede i retten i Malmø, hvor en dommer krævede ham udleveret til Danmark.

Den anholdte er i morges klokken 10.05 blevet udleveret fra Sverige, hvor han har siddet i svensk politis varetægt, siden han blev anholdt om aftenen den 13. august.

23-årig stadig efterlyst

En 23-årig mand – også fra Sverige - er fortsat på fri fod i sagen. Han er ligesom den 22-årige mistænkt for at være gerningsmand ved angrebet.

- Status er stadigvæk, at han er internationalt efterlyst, lød de i sidste uge fra Københavns Politis leder af afdelingen for personfarlig kriminalitet, Brian Belling.

- Vi prøver selvfølgelig at få ham udleveret til Danmark via internationale forbindelser, forklarede Brian Belling.

Politiet mener altså, at den 23-årige befinder sig i udlandet.

Den 23-årige er tidligere dømt for vold i Sverige. Som 15-årig fik han 30 timers ungdomstjeneste, efter han har slået en mand under et skænderi.

Samtidig fik han i sommer frakendt retten til at køre bil.

Navnene på begge mistænkte afslører, at de har anden etnisk baggrund end svensk.

Kørte over Øresundsbroen

Ifølge politiet kørte de mistænkte gerningsmænd over Øresundsbroen en halv time før eksplosionen i en svensk indregistreret Citroën.

Det var den 6. august klokken 21.40. Politiet mener derefter, at bilen har kørt gennem København, og at den forlod dansk jord igen samme aften cirka 22.50.

- Det kan ikke udelukkes, at bilen er stoppet undervejs, og at de mistænkte har mødt andre personer. Vi vil derfor meget gerne i kontakt med vidner, der har set bilen på eller i nærheden af ruten, lød det fra politiet den 16. august.

Det er uvist, om politiet har fået nye spor at gå efter, siden man efterlyste vidner i sidste uge.

Den 22-årige blev anholdt i Malmø.

Politiet anholdt også kortvarigt to andre personer i sagen. De to en del af den 22-årige og 23-åriges omgangskreds, men dansk politi har ikke ønsket at fortælle, hvad de er sigtet for.

Det er denne rute, som politiet arbejder ud fra, at bilen har kørt. (© Københavns politi)

Artiklen er opdateret med nye oplysninger om varetægtsfængslingen ved grundlovsforhørets afslutning.