22-årige Ali Izzat: Jeg drømmer om en fremtid i det danske samfund

Ali Izzat fra dokumentaren 'Ali og hans brødre' erkender, at han også selv bærer en del af ansvaret for at føle sig dansk.

DR Dokumentar følger Ali og hans brødre, der er vokset op i et af Danmarks 25 ghettoområder med en far og en mor, der aldrig har lært at tale dansk. (Foto: Mohsen Safarkhanlou © Type 2)

22-årige Ali Izzat er født og opvokset i Danmark. Alligevel føler han sig ikke dansk. Men i virkeligheden skal der ikke det store til, fortalte han dr.dks brugere, da han torsdag aften svarede på spørgsmål fra dr.dks brugere.

- Det handler nok bare om gensidig respekt og tryghed. Altså at man respekterer, at folk har en anden hudfarve og en anden accent, svarede han blandt andet.

Ali Izzat er sammen med sine søskende vokset op i Taastrupgaard og har haft svært ved at få en uddannelse og et job. I dag bor han i Rødovre sammen med sin mor og den 10-årige lillebror Yakup, som han bruger sin tid på at tage sig af.

Jeg har selv et ansvar

Flere af dr.dk’s brugere ville vide, hvad der ifølge Ali Izzat skal til for, at han føler sig accepteret og dansk og ikke mindst, om ikke han også selv skal tage ansvaret for at blive bedre integreret.

- Selvfølgelig har jeg et ansvar. Og det vil jeg kæmpe for. Det hele handler om samarbejde og ved at bidrage til samfundet, og det gør jeg blandt andet ved at arbejde, svarede han og understregede, at han ser sig selv som dansker, og derfor bliver skuffet, når folk spørger ham, hvor han kommer fra.

- Det handler om, at vi danskere er gode til at dømme folk, pege fingre og sige 'I er sådan og I er sådan', opdele os og andre i grupper. Men det skal vi holde op med. Ellers bliver der ikke så meget bedring, svarede han og fortsatte:

- Hvis jeg så nogen smile til mig i stedet for at møde mig med mistro. F.eks. har jeg oplevet, at en dansk kvinde havde brug for hjælp, men da jeg forsøgte at hjælpe, sagde hun 'jeg vil ikke have hjælp af jer'.

Håber på job og familie

I dokumentaren ‘Ali og hans brødre’ fortæller Ali Izzat om sine tre ældre brødre, som han ikke tror på kan få et arbejde. En sidder i fængsel, mens en anden ligger alvorligt kvæstet på hospitalet efter et formodet bandeopgør.

Selv håber Ali Izzat på at komme i gang med en uddannelse, få et job og stifte familie, så han kan bidrage til det danske samfund og understregede, at det for ham er nødvendigt at føle sig dansk for at være i det danske samfund.

- Selvfølgelig er det det. Vores fremtid er i Danmark. Næste generation vil også blive født her, så derfor har vi behovet for at føle os danske, sagde han.

Facebook
Twitter