22 DSB-ansatte har fået asbest-erstatninger

22 DSB-medarbejdere har indenfor de seneste 12 år fået udbetalt erstatning fordi de er blevet alvorligt syge af asbest i DSB's tog. DSB vil i den kommende uge aftale helbredsudnersøgelser med de ansattes fagforeninger.

På nær et enkelt togsæt med asbest, der er overleveret til DSB's Jernbanemuseum, er samtlige asbestfyldte S-tog nu skrottet. (Foto: DR © DR)

22 DSB-medarbejdere har indenfor de seneste 12 år fået udbetalt erstatning fordi de er blevet alvorligt syge af asbesten i DSB's tog.

Erstatningerne har været på flere hundrede tusinde kroner pr person. Men pengene har kun været en ringe trøst for mange af de ramte.

23 har fået afslag

11 lokomotiv-førere, tog-mekanikere og rengøringsfolk har nemlig fået den meget aggressive lungehindekræft. Når asbestfibre først har fået celler i lungehinden til at udvikle kræft, dør patient meget hurtigt.

11 andre DSB-ansatte har fået kræft i lunger, bughinde, strube og bronkier. De har også fået erstatning.

Det har 23 af deres tidligere kolleger ikke - de har ganske vist både fået de samme sygdomme og arbejdet samme steder med asbest, men Arbejdsskadestyrelsen har alligevel vurderet at de ikke har krav på erstatning, fortæller chefoverlæge i Arbejdsskadestyrelsen Bent Mathiesen som har været med til at afgøre sagerne.

Blodprøve ikke klar

Dansk Metal har tidligere i dag krævet at deres medlemmer, som har repareret tog for DSB, får tilbudt en blodprøve der kan afsløre meget tidlige stadier af lungehindekræft. Men eksperter siger til Radioavisen at sådan en blodprøve endnu kun er under udvikling.

Mange ansatte har henvendt sig til DSB's helse og miljøafdeling. Derfor vil DSB i næste uge mødes med de ansattes fagforeninger for at få aftalt hvilke helbredsundersøgelser som DSB's medarbejdere skal have tilbudt, fortæller Helse og Miljøchef Malene Bresson.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter