22.000 børn og unge i Danmark er ensomme

En ny undersøgelse sætter tal på børns ensomhed. Emil Emanuel Persson fra 8. klasse på Sundskolen fortæller, hvordan det er at være ensom.

Emil Emanuel Persson fra Sundskolen ved, hvad det vil sige at være ensom og savne venner. (© DR Ultra)

En skoledag kan være rigtig tung at komme igennem, hvis man ikke har nogen at spille fodbold med i frikvarteret. Og det er ikke sjovt at fortælle sin mor og far, at man ikke har nogen kammerater at invitere med hjem til sin fødselsdagsfest.

Men det er den virkelighed, som cirka 22.000 børn og unge i 5. til 9. klasse oplever.

De føler sig simpelthen ensomme, viser et særudtræk af tal fra Skolebørnsundersøgelsen 2014, som er lavet af Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet.

De andre er sammen efter skole

En af dem, der ved præcis, hvad det vil sige at være ensom, er Emil Emanuel Persson, der går i 8. klasse på Sundskolen.

- Jeg ville jo gerne have en bedste ven ligesom alle de andre. De gik rundt og havde bedste venner allesammen og var sammen efter skole hele tiden. Det var jeg ikke en del af, og det gjorde mig rigtig ked af det, siger han til DR Ultra.

Ensomheden betød, at han ofte blev sur på de andre børn og ikke ville i skole.

- Der er ikke nogen grund til at være her, når man ikke har nogen at være sammen med, siger han.

Flest piger er ensomme

Ensomheden blandt børnene har tilsyneladende en kønsmæssig slagside: I alt 8,9 procent af de adspurgte piger tilkendegiver, at de føler sig ensomme. Til sammenligning svarer 3,9 procent af drengene det samme.

Skolebørnsundersøgelsen bygger på besvarelser fra 4.001 børn og unge i alderen 11 til 15 år over hele landet.

Og ud af dem er der en alt for stor andel, der føler sig uden for fællesskabet, siger ph.d.-studerende Katrine Rich Madsen, der har trukket tallene om ensomhed ud for Folkebevægelsen mod Ensomhed.

- For ensomhed er en rigtig ubehagelig følelse: Det gør ondt, og man er ked af det, og derfor skal der ikke være så mange børn, der går rundt og har det sådan, siger hun.

En klub hjalp Emil ud af ensomheden

For Emil Emanuel Persson blev vejen ud af ensomheden, at han startede i Klub X, der er et tilbud for ensomme børn i Guldborgsund Kommune. Her fik han fyldt værktøjskassen op med redskaber til at vende sit liv om.

- Jeg lærte at være sammen med andre, og at hvis folk spørger ind til mig, så er det nok fordi de gerne vil hjælpe mig, fortæller Emil Emanuel Persson, der i dag både føler sig gladere og klarer sig bedre i skolen.

Landsdækkende tilbud

Katrine Rich Madsen fortæller, at der er flere børn i 7. og 9. klasse, som føler sig ensomme, end der er i 5. klasse. Der er desuden en lille stigning siden 1988, hvor børnene for første gang blev spurgt i Skolebørnsundersøgelsen, om de var ensomme.

- Stigningen kan vi ikke se blandt børn i 5. klasse, det er kun blandt børn i 7. og 9. klasse, men vi ved ikke hvorfor, siger Katrine Rich Madsen.

Hun anbefaler flere landsdækkende tilbud rettet mod ensomme børn. Og så opfordrer hun alle de voksne, der er en del af børnenes hverdag, til at være opmærksomme på signaler på ensomhed.

- Men måske er det lige så meget skolernes opgave at lave nogle politikker, som fokuserer på at skabe inkluderende klassemiljøer, der sætter fællesskabet højt, siger hun.

Mandag aften sender DR Ultra en dokumentar om ensomme piger, der går i klub for at få hjælp til at ryste ensomheden af sig. Dokumentaren bliver sendt klokken 20.