Tema Terrorsagen

23-årig tiltalt: Omar El-Hussein sagde, nogen var blevet skudt i hovedet

23-årig vil ikke afgive forklaring på terrorsagens fjerde dag. Anklageren læser op fra grundlovsforhør.

En 23-årig mand har ikke villet udtale sig til politiet eller i retten siden den dag, hvor han blev varetægtsfængslet. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

En af de helt centrale personer i den såkaldte terrorsag, hvor fire mænd er tiltalt for medvirken til terror, vil foreløbigt ikke afgive en forklaring i byretten i forbindelse med sagen.

Det står endegyldigt klart, efter det er blevet den 23-årige IA's tur til at træde ind i midten i Københavns Byrets største sal for at blive spurgt til den skæbnesvangre eftermiddag, aften og nat, hvor Omar El-Hussein og han mødtes flere gange.

Terrorsagen

Over et år efter angrebet på Krudttønden og den jødiske synagoge i København kører retssagen nu mod fire mænd i Københavns Byret. De er tiltalt for at have hjulpet Omar el-Hussein, efter han havde angrebet Krudttønden. Følg retssagen her.

Gå til tema

- Han ønsker ikke at udtale sig på nuværende tidspunkt, sagde den 23-åriges forsvarer, Michael Juul Eriksen, ved begyndelsen af fjerdedagen i sagen.

Omar El-Hussein og IA krydsede ellers hinandens veje flere gange forud for sagen. De kendte hinanden godt som tidligere naboer i samme opgang i Mjølnerparken. Og på den fatale dag mødtes de flere gange - først i IA's opgang - og senere på netcaféen Powerplay på Nørrebro.

Tavs siden februar 2015

Den 23-årige har ikke udtalt sig, siden han i et grundlovsforhør afgav forklaring. Det skete, efter politiet havde anholdt ham på netop Powerplay søndag den 15. februar.

Den forklaring læser anklager Bo Bjerregaard op i retten, mens 23-årige IA forholder sig passivt og lyttende. IA har forklaret, at han mødte Omar El-Hussein ved 2-tiden om natten til den 15. februar på Powerplay. Noget der bekræftes af videoovervågning fra stedet.

Omar (El-Hussein, red.) sagde så, at der var en, der var blevet skudt i hovedet, har IA forklaret i grundlovsforhøret uden at uddybe.

IA har også forklaret, at man på netcaféen talte om, hvad der var sket på Krudttønden.

- Hele netcaféen talte om, hvad der var sket - og at det sikkert var propaganda mod muslimer, som nogle danskere stod bag, skal han have sagt.

Trusler mod fængselsfunktionærer

Foruden anklagerne om medvirken til terror, er den 23-årige også blevet tiltalt for flere forhold opstået under varetægtsfængslingen. Her er han tiltalt for voldstrusler mod to fængselsbetjente.

- Jeg forventer livstid hvorfor et liv fra eller til ikke vil ændre min situation eller fremtid, skal IA have råbt i fængslet tilbage i juni måned sidste år.

Herefter skal han have råbt:

- Jeg vil stikke en kniv - enten i (navne på fængselsbetjente, red.) eller (andet navn på fængselsbetjent, red.). Og hvis jeg ikke kan ramme jer, vil jeg gå efter personalet på afdelingen eller sætte ild til fængslet, lyder tiltalen.