23 er anholdt efter optøjer i København

Urolighederne startede, efter at islammodstanderen Rasmus Paludan søndag ville demonstrere.

Søndag spredte urolighederne sig rundt i flere dele af København, hvor der ifølge politiet var 20 småbrande.

23 personer er anholdt, efter at der i går opstod uroligheder, hvor der blev brændt biler, containere og cykler af og kastet brosten efter politiet på Nørrebro i København.

Det fortæller Allan Wadsworth-Hansen, der er vicepolitiinspektør hos Københavns Politi.

- De er sigtet for en bred skare af forskellige sager. Alt fra ikke at følge politiets anvisninger til vold mod tjenestemænd og forsætlig brandstiftelse.

I dag har en dommer fængslet to af de anholdte personer i ti dage, de sigtes begge for vold mod politiet, oplyser Københavns Politi.

De to, der er henholdsvis 28 og 20 år, skal have affyret fyrværkeri mod politifolk søndag aften kort før klokken 22.

Den tredje er 17 år og går i 10. klasse. Han sigtes for at have kastet tre brosten mod en af politiets gruppevogne ved 18-tiden. Han var i forvejen også efterlyst for et knivstikkeri. I hans tilfælde har dommeren bestemt, at frihedsberøvelsen skal vare i 24 dage.

Urolighederne brød ud, efter at den racismedømte stifter af partiet Stram Kurs, Rasmus Paludan, demonstrerede på Blågårds Plads på Nørrebro. En demonstration, der blev afbrudt af politiet, efter at Paludan blev angrebet af moddemonstranter.

Politiet meldte fra morgenstunden ud, at seks af de anholdte skulle fremstilles i grundlovsforhør i dag, men der viser sig at være tale om maks fire fremstillinger, fortæller DR's udsendte i retten. Størstedelen af dem er anholdt for brandstiftelse og vold mod tjenestemand.

Hovedstadens Beredskab er rykket ud til over 70 brande i forbindelse med urolighederne.

- Langt størstedelen ligger mellem klokken 16 og 04 i nat, hvor vi har haft usædvanligt travlt, siger Tim Ole Simonsen, der er presseansvarlig for Hovedstadens Beredskab.

Risiko for bygningsbrande

De er primært rykket ud til biler og containere i brand, samt affaldsbål på gaderne. Størstedelen af brandene har været små, men der har også været større brande, hvor der har været risiko, at den spredte sig til bygninger.

Blandt andet er vinduer sprængt i en bygning på Nørrebro på grund af ild, og en carport på Amager er brændt.

- En større carport med 10-12 biler er i fuld brand, da vi kommer derud, siger Tim Ole Simonsen.

Demonstration blev flyttet

Klokken 00.57 natten til i går eksploderede en bil i Mjølnerparken på Ydre Nørrebro. Her skulle den racismedømte stifter af partiet Stram Kurs, Rasmus Paludan, i går have demonstreret, men det blev rykket til Blågårds Plads på Indre Nørrebro.

Kort efter at Paludan var troppet op med koranen i hånden om eftermiddagen, blev han angrebet af moddemonstranter. Politiet transporterede politikeren væk fra Nørrebro, men så vendte optøjerne sig mod betjentene.

Omkring 200 deltog i urolighederne på Blågårds Plads, hvor de kastede med brosten, kanonslag og satte ild til ting.

  • På Blågårdsplads på Nørrebro blev der kastet med både flasker, sten og kanonslag mod politiet. (Foto: © MATHIAS ØGENDAL, Scanpix)
  • Betjente var talstærkt tilstede i København, hvor der var uroligheder indtil klokken 23. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)
  • Ved indgangen til Christiania blev der barrikeret med paller, som blev brændt ned. (Foto: © MATHIAS ØGENDAL, Scanpix)
  • Flere biler, cykler og andre genstande er brændt ned i Hovedstaden. Her er to biler sat i brand på Nørrebro. (Foto: © MATHIAS ØGENDAL, Scanpix)
1 / 4

Eksplosion, tåregas og pistoler

Undervejs blev der brugt tåregas mod demonstranterne, og civilpolitiet trak deres tjenestepistoler, som dog ikke blev affyret. Ifølge politiet var det primært "områdets utilpassede unge og folk med banderelation" samt medløbere, der stod bag.

Senere på aftenen spredte urolighederne sig til andre dele af København, blandt andet på Christianshavn ved Christiania.

Natten igennem har politiet været talstærkt til stede flere steder i hovedstaden, hvor biler blev brændt af på Nørrebro, Nordvest, Christianshavn og Amager.

I dag begynder efterforskningsarbejdet, hvor politiet vil indhente beviser og kigge på dokumentation for at se, om det kan føre anholdelserne videre.

Flere politikere har fordømt optøjerne, herunder statsminiser Lars Løkke Ramussen fra Venstre, der også tager afstand fra Rasmus Paludan.

Rasmus Paludan har anket dommen for racisme, da han er uenig i rettens afgørelse.