Der er alt for få handicappede i arbejde i Danmark.
Det er budskabet fra Det Centrale Handicapråd (DCH) på FN's internationale handicapdag, der er blevet markeret siden 1992.
- Det generelle billede er desværre ret stabilt på den måde, at 43 procent af borgerne med handicap er på arbejdsmarkedet, siger DCH-formand Anette Laigaard til P1 Morgen.
Samlet er det knap 80 procent af den danske arbejdsstyrke, der har noget at rive i.
- Det gab er alt for stort og har været det i mange år, så der er brug for en ekstra indsats.
Langsigtet investering
Nogle handicappede er ikke i stand til at arbejde, erkender Anette Laigaard, men der er rigtig mange, der gerne vil, men som ikke kan komme til det.
Det skyldes, ifølge DCH-formanden, blandt andet, at virksomhederne ikke kender de forskellige ordninger godt nok. Men også, at der mangler villighed til at indrette arbejdspladser, så de er egnede til personer med handicap.
- Det kan godt være, at der er nogle omkostninger i starten, men man bliver nødt til at tænke lidt langsigtet, når man vurderer, hvem der er mest kvalificeret, siger Anette Laigaard.
Hun understreger, at arbejdsgivere som udgangspunkt altid skal ansætte den bedst egnede kandidat.
- Og vi ved jo også, at rigtig mange af de handicappede, der kommer ud på arbejdsmarkedet, også bliver rigtig gode og loyale medarbejdere i mange år, siger Anette Laigaard.