24-årig kendt skyldig i terrorsag

Retten i Glostrup har kendt den første dansker nogensinde skyldig i at have været en del af Islamisk Stat.

Den 24-årige mand er kendt skyldig i at have ladet sig hverve af Islamisk Stat ved retten i Glostrup. (Foto: © MARIE HALD, Scanpix)

En 24-årig mand fra Ishøj er ved retten i Glostrup kendt skyldig for at have ladet sig hverve af terrororganisationen Islamisk Stat i Syrien til at begå terror.

Sagen er en nævningesag med seks nævninge og tre dommere.

I skyldskendelsen lægges der blandt andet vægt på tiltaltes egen forklaring. Han har forklaret i retten, at han bagte brød for Islamisk Stat og ikke var i væbnet konflikt.

- Der er ikke oplysninger eller vidneudsagn i sagen, der bekræfter eller understøtter tiltaltes forklaring om arbejdet på bageri, med madlavning og madudbringning. Tiltaltes forklaring om opholdet var i øvrigt usammenhængende og på en række punkter uklar og ulogisk, skriver fem nævninge og tre dommere i skyldskendelsen.

Fem nævninge og tre dommere finder det altså bevist, at den 24-årige mand fra Ishøj rejste til Syrien i 2013 og tilsluttede sig Islamisk Stat som kæmper, og at han i hvert fald deltog i relevant træning i brug af våben og kamp.

Den 24-årige er også kendt skyldig i at ville støtte terrororganisationen Islamisk Stat økonomisk med 20.000 kroner.

Det er den første dansker, der bliver ført retssag mod for at have ladet sig hverve af Islamisk Stat.

I retten har han selv erkendt, at han har været tilsluttet Islamisk Stat i Syrien. Han nægter dog at have deltaget i væbnet konflikt og har fortalt, at han fungerede som bager for Islamisk Stat.

Han blev anholdt og fængslet i marts 2015 efter at have fået inddraget sit pas. De første måneder holdt politi fængslingen hemmeligt.

I april 2016 blev ni mænd fængslet og sigtet for at have ladet sig hverve af Islamisk Stat - heraf fire in absentia.