Du skal se godt ud, lytte til det rigtige musik og have de højeste karakterer.
Surprise!
Der kan følge et stort pres med det at være et ungt menneske i dag.
Og præstationspresset følger tilsyneladende med hele vejen ind i soveværelset.
Det kan ifølge Sex & Samfund være en af grundene til, at flere unge mænd opsøger hjælpemidler som eksempelvis viagra, der kan sikre, at kalorius uden problemer bliver stiv, når der skal dyrkes lagengymnastik.
Salget af potensmidler på recept er nemlig steget støt de seneste mange år.
Det gør sig gældende i alle aldersgrupper, men især blandt de unge er stigningen opadgående.
I 2011 var det 454 af unge mænd mellem 18 og 24 år, der havde købt potensmidler på recept. I 2021 var det næsten tre gange så mange: 1.346 personer.
Her kan du se stigningen i salget af potensmidler på recept blandt de 18-24 årige:
Selvom det fortsat er en lille andel af aldersgruppen, der i slutningen af 2021 talte godt og vel 260.000 mænd, er det alligevel en stigning, der bekymrer Sex & Samfund.
- Jeg synes, det er et problem, at flere mennesker, som er raske og velfungerende, føler, at de har behov for at tage medicin for at præstere, siger projektleder i Sex & Samfund Jeppe Hald.
- Det tyder på, at vi har nogle unge mennesker, som er pressede for at levere.
'Lortet virker ikke'
24-årige Andreas Hassing-Hansen er en af de unge mænd, der har været en tur ved lægen for at få udskrevet potensmidler.
Selvom han fint kan få penis op at stå, når han er alene, så er det stort set aldrig lykkes ham at opnå eller holde en ordentlig rejsning, når han har seksuelt samvær med en kvinde.
Heller ikke selvom han føler sexlyst.
Lortet virker ikke, som han siger.
Derfor har han et par gange forsøgt sig med receptpligtige potenspiller for at sætte skub i processen - dog med varierende held.
- Det er ikke sådan et vidundermiddel, som man ser i tv, hvor man "har jern på" i fire timer.
- Men jeg vil eksperimentere videre og prøve at se, om det er noget i mit hoved, om det er noget i situationen, eller om det har noget med stimulansen at gøre, siger han.
Andreas Hassing-Hansen mener, der kan være flere årsager til, at han og flere af hans jævnaldrende opsøger hjælpemidler for at få sexlivet til at fungere.
For ham handler det til dels om tryghed og vane.
Han sammenligner andres seksuelle berøring med det at sove et nyt sted: Der går noget tid, før man føler sig helt tryg i situationen, og det føles mindre naturligt bare at lukke øjnene og lade søvnen - eller rejsningen - opstå.
Andreas Hassing-Hansen mærker også et stigende præstationspres i den generation, han er en del af.
- Jeg tror, der er mange, der kan føle et pres og nervøsitet for at blive fravalgt, hvis det ikke virker for dem første gang. Og den dating- og swipekultur, der eksisterer, gør det ikke nemmere, siger han.
Vi har en presset generation
Projektleder hos Sex & Samfund Jeppe Hald fortæller, at de i deres rådgivningstilbud ofte får henvendelser fra unge mænd, som oplever at være pressede til at præstere fejlfrit, hver eneste gang de har sex.
Og når det en eller flere gange ikke lykkes at få eller holde en rejsning sammen med en partner, bliver de bekymrede.
- Det er en oplevelse, som sætter sig i de unge. De kan være virkelig forundrede over det, fordi de har en fornemmelse af, at det her er et stykke mekanik, der bare virker hver gang, siger Jeppe Hald.
Han oplever, at mange er hurtige til at spørge rådgivningen om potensmidler som en løsning.
- Rigtig mange unge er ikke så glade for at gå til lægen med deres problem, så de vil gerne bare vide, om de kan købe det nemt og hurtigt et eller andet sted, siger han.
- Vi siger, det er en nødløsning - og faktisk ikke en nødløsning, man skal bruge, hvis man lider under præstationspres.
- Så er det bedre at arbejde med præstationspresset, fordi du er rask og egentlig ikke har brug for medicin, mener Jeppe Hald.
I stedet råder Sex og Samfund blandt andet til at have en god dialog med sin sexpartner om, hvordan man kan lette presset og skrue ned for forventningerne til, hvad sex skal være.
Potensmidler kan skubbe gang i et godt sexliv
Det er ikke alle, der er lige så bekymrede over udviklingen som Sex & Samfund.
Bolette Friderichsen, praktiserende læge og formand for Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM), der er et fagligt fællesskab for praktiserende læger, glæder sig over, at flere unge opsøger hjælp til maskineriet mellem benene.
For Bolette Friderichsen mener, at det øgede salg indikerer, at det er blevet mindre tabu for både unge og gamle at række ud efter hjælp til intime udfordringer.
- Det er blevet mere okay at snakke om sex - også med lægen. Og det er godt, hvis man har et psykisk eller et fysisk problem, hvor man har brug for hjælp til at få nogle succesoplevelser med sex eller finde årsagen til problemet, siger Bolette Friderichsen.
Hun møder som læge unge mænd, der tager medicin mod depression eller lider af angst, hvilket kan hæmme evnen til at få rejsning.
- Det kan give nogle negative oplevelser med sex, så man taber modet, og så bliver det endnu sværere. Så kan potensmidler give nogle gode oplevelser, mener hun.
Andreas Hassing-Hansen har valgt at være åben om sine rejsningsproblemer:
Bolette Friderichsen understreger, at det selvfølgelig aldrig er godt, hvis man som ung føler, at man skal kunne hvor som helst, når som helst og med hvem som helst.
- Man behøver altså ikke præstere til et 12-tal hele tiden. Det er fint nok bare at hygge sig.
Spørger man klinisk lektor og ledende overlæge på sexologisk center ved Aalborg Universitetshospital Astrid Højgaard, er hun også overvejende positiv over udviklingen.
- Der findes nogle unge mænd, som er bange for ikke at slå til eller har haft nogle dårlige oplevelser. Og så tænker jeg egentlig, at det er ganske fint at tage potensmidler, for det er en hurtig og effektiv måde at komme videre i sit liv på, siger hun.
- Det at have et velfungerende sexliv har en stor betydning for livskvaliteten.
Astrid Højgaard mener, der er to årsager til, at flere køber potensmidler på recept: At folk i dag ved, at der findes behandling. Og at lægerne er mere fortrolige med præparaterne og deres virkning.
Man skal da heller ikke være nervøs for hverken bivirkninger eller komplikationer ved de lovlige potensmidler, der kan fås ved lægen, forklarer hun.
- Jeg udbreder det glade budskab, at det er ufarlig medicin. De er ret uskadelige og fredelige og virker, som de skal, i de allerfleste tilfælde.
Det er dog vigtigt at gå efter de lovlige potensmidler, der kun kan erhverves ved en snak med din læge.