24-års-regel udskyder ægteskaber

Det bliver længere imellem bryllupper mellem purunge brudepar med etnisk minoritetsbaggrund. Det skyldes 24 års-reglen, viser forskning.

Det bliver længere imellem bryllupper mellem purunge brudepar med etnisk minoritetsbaggrund. Det skyldes 24 års-reglen, viser forskning. (Foto: Torben Sørensen (torben@prp.dk) Helsinør Dagblad)

Et purungt brudepar med etnisk minoritetsbaggrund er et stadigt sjældnere syn i Danmark.

24-års-reglen og de andre stramninger på familiesammenføringsområdet har nemlig blandt andet betydet, at unge med anden etnisk baggrund end dansk venter med at slå pjalterne sammen. Det viser en ny undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI, der klarlægger, hvad de strammere familiesammenføringsregler fra 2002 har betydet.

- Vi ser, at de unge etniske minoriteter ikke gifter sig lige så tidligt, som de gjorde før. Det er nok den største, enkeltstående konsekvens af reglerne, siger forsker ved SFI Anika Liversage. Sammen med fire andre forskere står hun bag undersøgelsen.

Pendlerægteskab

Undersøgelsen viser desuden, at flere unge med etnisk minoritetsbaggrund udvandrer til Sverige, ligesom en ny type ægteskab er opstået, det såkaldte pendlerægteskab.

- Det er et ægteskab, hvor man har giftet sig uanset, at man ikke har kunnet få familiesammenføring. Det vil sige, at den ene part bor i Danmark, og den anden bor det meste af tiden i sit eget oprindelsesland, som altså er ægtefællens forældres oprindelsesland. Dermed bliver det et ægteskab, hvor man ligger og pendler mellem to lande, siger Anika Liversage.

"Pendlerægteskaberne" kan ifølge forskernes undersøgelse stå på i årevis, hvilket også kan betyde, at parrets børn pendler mellem forældre i Danmark og udlandet.

Facebook
Twitter