24Syv lukker: Den nye kanal Loud vinder plads på DAB-kanal

Radio- og tv-nævnet har afgjort, hvem af de tre bejlere til DAB-kanal, der skal sende på den nye radiokanal.

Radio24syv, der har sendt de sidste otte år, lukker efter Radio- og tv-nævnets afgørelse. (Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

Ungdomskanalen Loud får tilladelse til at sende på den nye DAB-kanal.

Det oplyser Ann Lykke Davidsen, der er kanaldirektør for Loud, til DR Nyheder.

- Jeg ved ikke, hvad jeg skal sige lige nu. Det ser ud til, at vi har fået en radiokanal. Det er fedt. Det er vildt fedt, siger hun.

- Jeg har fået en mail fra vores ejer om, at det er en realitet. Der står bare med store versaler, at 'Loud er en realitet'.

Loud kommer til at sende på kanalen første gang den 1. april 2020.

Radio Loud konkurrerede med både DK4 Radio og eksisterende Radio24syv om at vinde sendetilladelsen på DAB-kanal.

- Jeg havde håbet på, at det her ville ske. Jeg vidste og så godt, at vi stod rigtig stærkt. Vi har lavet et rigtig godt bud, og timingen er bare helt rigtig. Så for de unge havde jeg regnet med det, siger hun.

Her fortæller Ann Lykke Davidsen om at have vundet udbuddet.

Ifølge Radio- og tv-nævnet vandt radiokanalen Loud med en samlet vurdering på 6,65. Det er ifølge nævnet 1,55 bedre end den næstbedste.

- Jeg vil gerne understrege, at der ligger et grundigt arbejde bag evalueringerne af de tre ansøgninger, hvor vi har konkluderet, at Kulturradio Danmark A/S (der ejer Loud, red.) har præsenteret Radio- og tv-nævnet for den bedste løsning i forhold til at drive den nye DAB-radiokanal, siger Caroline Heide-Jørgensen, formand for Radio- og tv-nævnet i en pressemeddelelse.

24syv lukker efter otte år

Afgørelsen betyder, at den eksisterende radiokanal Radio24syv lukker og slukker den 31. oktober - altså om godt en uge.

- Det er en meget, meget tom og ærgerlig følelse. Det er helt vanvittigt at skulle lukke en så velfungerende radio, som danskerne har været så glade for, og som har været så billig i drift, ned på det her grundlag, siger Jakob Kvist, der er bestyrelsesmedlem for Radio24syv.

Radio24syv har de sidste otte år sendt på FM4-båndet, men den sendetilladelse udløber den 31. oktober, hvorefter aarhusianske R4dio overtager frekvensen.

Allerede i marts så det ud til, at Radio24syv måtte lukke og slukke, da kanalens ejere ikke ville søge om at få sendetilladelsen på FM4-båndet fornyet.

Det var nemlig et krav, at 70 procent af redaktionen, der i dag holder til på Vester Farimagsgade i København, skulle flytte 110 kilometer væk fra København. Og det krav ville Radio24syvs ledelse ikke gå med til.

VLAK-regering og Dansk Folkeparti blev i maj enige om at etablere en radiokanal, der skal ligge på DAB-båndet, og den tilladelse havde Radio24syv lagt billet ind på sammen med DK4 Radio og Loud, der altså har vundet udbuddet.

Vil satse på de unge

Ann Lykke Davidsen mener, at det er Louds fokus på særligt unge, der har sikret dem sendetilladelsen.

- Jeg tror, at timingen i at sige, at vi kommer med noget, de andre ikke har lige nu i form af den konstruktive journalistik, at ville de unge med kultur- og taleradio... Jeg tror, at vi kommer med et frisk pust, siger Ann Lykke Davidsen.

- Det er en opgave, som er sindssygt svær at løfte. Det bliver den også for os, men nu skal vi prøve, fortsætter hun.

Det er selskabet Kulturradio Danmark, der har budt ind med radiokanalen Loud. Foruden en ejerkreds af lokalradiostationer står der også partnerskaber med flere kulturinstitutioner bag kanalen.

Både Roskilde Festival, Nationalmuseet, Enigma, teatrer Mungo Park og spillestedet Vega er blandt partnerskabskredsen.

Der står blandt andet i Louds ansøgning, at Vega forpligter sig til at udvikle og skabe fire timers ugentlig radio, der har fokus på blandt andet nye danske talenter.

Derudover skal der være et ugentligt program, hvor man hører den musik, som musikchefen og bookerne lytter til og følger, hvordan koncertplanen bliver til.

Ann Lykke Davidsen har tidligere afvist, at Loud vil blive en reklamesøjle for samarbejdspartnerne.