25 år og transkønnet: De skulle vide om jeg var hjerneskadet

25-årige Daniel troede ikke sine egne ører, da han bad om et kønsskifte på Sexologisk Klinik.

- De skulle vide, om jeg var hjerneskadet.

25-årige Daniel fortæller om den dag han på Sexologisk Klinik, havde fået besked på at tage sine forældre med til en samtale. Personalet ville vide, om Daniel nu også virkelig er transkønnet, som han selv fortæller.

- Og der tænker jeg bare; det er løgn det her, er det ikke?

Kort tid forinden havde han selv bedt sin læge henvise ham til den sexologiske klinik, der ligger under psykiatrisk afdeling på Rigshospitalet i København.

For selv om Daniel på en privatklinik allerede får den hormonbehandling, der giver ham skægstubbe og gør hans stemme dyb, så er det Sexologisk Klinik, der som det eneste sted i Danmark kan godkende ham til den operation og kastrering, det kræver at skifte køn juridisk.

Intet 'ja', ingen hormonbehandling

Ligesom de cirka 3.000 andre transkønnede mennesker, der anslås at bo i Danmark, føler Daniel, at han er født med det forkerte køn.

Det er derfor, han besluttede sig for at opsøge Sexologisk Klinik. Han ville have en operation, så han kunne opnå et fysisk og juridisk kønsskifte - og dermed få et nyt cpr-nummer.

Men ifølge Daniel var det ikke ligetil at overbevise sin behandler om, at han egentlig er en mand og ikke en kvinde, selv om hans sidste ciffer i cpr-nummeret vidner om, at han er født som pige.

Og uden et ja fra klinikken, kan Daniel ikke få betalt sine hormonbehandlinger og altså formelt blive en mand.

- De møder mig med et udgangspunkt, der hedder, at jeg ikke ved, hvad der er bedst for mig. At jeg ikke kender mig selv godt nok, siger han.

Hårdt at skulle presse sig selv

Sexologisk Klinik, som ligger under psykiatrisk afdeling på Rigshospitalet, har monopol på at behandle transseksuelle. Og da et juridisk kønsskifte i Danmark kræver enten en kastration, en sterilisering eller en psykiatrisk diagnose, må Daniel fortsætte sit forløb på klinikken - og fortsætte med at svare på de spørgsmål, han føler, krænker ham.

- Jeg føler, at jeg skal bevise overfor dem, at jeg er transkønnet. Og det er rigtig, rigtig hårdt. Det er hårdt at skulle presse sig selv for at sørge for, at de virkelig forstår, hvor transkønnet, man er.

Amnesty International konkluderer i en ny rapport, at Danmark kritiserer transkønnede, men flere politikere meddeler til DR, at de nu vil kigge på lovgivningen.

Daniel er et opdigtet navn, og hans sande identitet er redaktionen bekendt.