25-årig mand varetægtsfængslet for nedskydning af betjente

Mistænkt for nedskydning af to betjente og en civil ligger på Rigshospitalet.

Efter nattens skudepisode på Christiania var politiet massivt til stede på fristaden her til morgen. (Foto: © JENS ASTRUP, Scanpix)

Den 25-årige formodede gerningsmand bag nattens skyderi på Christiania bliver varetægtsfængslet.

Det står klart efter grundlovsforhøret i Københavns Dommervagt, hvor han blev fremstillet in absentia.

Den 25-årige mand er samtidig blevet sigtet for tre drabsforsøg efter skyderiet sent i aftes ved bygningen Fredens Ark på Christiania.

Her blev en civilklædt betjent skudt i hovedet, og en anden civilklædt betjent blev ramt af skud i benet. En civil borger blev også ramt af skud i benet.

Derudover er han sigtet for - sammen med fire andre - at have stået bag organiseret hashandel. Ifølge nyhedsbureauet Ritzau går sigtelsen på hashhandel med 48 kilo hash, 2,7 kilo skunk, 2,7 kilo pot, 1.476 joints og 399 store joints samt hasholie og 51 hashkager.

Samtidig er han sigtet for ulovlig våbenbesiddelse, da han var i besiddelse af en kaliber 22 pistol med tilhørende ammunition, da han blev anholdt.

Grundlovsforhør in absentia

Den sigtede og nu varetægtsfængslede mand var ikke selv til stede ved grundlovsforhøret, da han blev såret af politiets skud under anholdelsen tidligt i morges.

Hans tilstand kendes ikke, men han er indlagt på Rigshospitalet og vil blive fremstillet i retten senest 24 timer efter, at lægerne har sagt god for, at han kan fremstilles i retten.

Grundlovsforhøret blev holdt bag lukkede døre af hensyn til politiets efterforskning og mulige medgerningsmænd.

Her blev der gennemgået en lang række bilag, som ifølge dommeren gør det sandsynligt, at den sigtede og varetægtsfængslede mand er skyldig i hashhandel. Herudover er der begrundet mistanke om, at den 25-årige mand er gerningsmanden til drabsforsøgene.

Hash-salg udløste skyderi

Hele sagen tog sin begyndelse på Christiania sent i går aftes ved 23-tiden.

Her rev en mand sig løs fra to betjente, der forsøgte at anholde ham for at handle med hash. I den forbindelse skød han den ene betjent i hovedet. Betjenten er hårdt såret. En anden betjent og en civil blev ramt i benet og er uden for livsfare.

Derudover affyrede den formodede gerningsmand flere skud mod politiet under den aktion, der førte til hans anholdelse i morges omkring klokken 6:45.

Her omringede Politiets Aktionsstyrke en adresse i Tårnby på Amager i København. Den mistænkte forsøgte at stikke af til fods, men blev skudt og kørt til Rigshospitalet efter anholdelsen.

Den varetægtsfængslede er dansk statsborger, men født i Bosnien Hercegovina. Han har boet i Danmark, siden han var fire år og er søn af bosniske forældre, der flygtede til Danmark under krigen på Balkan. Ifølge både politiet og kilder i miljøet kendt for hashhandel på Christiania.

Derudover sad han i 2010 varetægtsfængslet, da han sammen med sin far var anklaget for drabsforsøg. Den 25-årige blev frikendt i sagen.

En 22-årig mand med relation til den 25-årige mand blev også fremstillet i grundlovsforhør, efter at han i nat blev anholdt for hashhandel. Den 22-årige blev varetægtsfængslet i 14 dage.

(Foto: © Grafik: Morten Fogde Christensen, dr)