- Al jorden vi kan se her, det følger med.
Jonathan Nielsen slår ud med armen mod marker så langt øjet rækker.
- Og det er så kun en tredjedel af den jord, der hører med til ejendommen, tilføjer han med silkeborgensisk dialekt.
Den 25-årige landmand står på sin nye gård, som han overtog den 1. marts. Modsat mange andre landmænd har erhvervelsen af gården ikke været forbundet med en stor gæld.
Gården er nemlig forpagtet til ham af Danmarks Økologisk Jordbrugsfond, som opkøber konventionelle landbrug og forpagter dem ud til unge landmænd mod, at de driver gårdene som økologiske landbrug.
658 danskere investerer
Den ordning er Jonathan Nielsen ganske tilfreds med.
- Det giver en god mavefornemmelse, at jeg ikke selv står med en kæmpe gæld, siger han og tilføjer:
Til gengæld for gården giver den unge landmand en del af sit overskud til fonden, som glæder sig over at kunne hjælpe unge ind i landbruget.
- Vi gør det her, fordi der er en massiv finanskrise i dansk landbrug, som vi er nødt til at gøre noget ved. Næste generation kan ikke komme til fadet, fordi der stilles så store kapitalkrav, siger Kim Qvist, der er direktør i Danmarks Økologisk Jordbrugsfond.
Et økologisk land
Men at hjælpe unge landmænd i gang er ikke fondens eneste mål, forklarer Kim Qvist.
- Vi har brug for flere økologiske hektarer i det her land. Det er dér, verdensmarkedet bærer hen, og det er også det, den danske forbruger efterspørger, siger han.
Og fonden gør det ikke alene.
Godt en fjerdedel af de knap 100 millioner kroner, som fonden har sat af til opkøb i 2019, er rejst af almindelige danskere. I skrivende stund har 658 danskere tegnet aktier i fonden.
På gården kan Jonathan Nielsen næsten ikke vente med at komme i gang med at pløje og så.
- Jeg synes, det her er fantastisk. Det er det, jeg har drømt om i mange år, så det er sgu dejligt!