25-årige Stine undrer sig: Absurd at jeg skal på integrationsydelse

De sidste to år har Stine Alling Jacobsen boet i London for at studere. Nu er hun kommet hjem til Danmark og på integrationsydelse.

- Ordet integrationsydelse lyder som om, at man skal integreres, men det virker jo lidt mærkeligt, når man nu har dansk statsborgerskab og har læst Dansk på universitetet, siger Stine Alling Jacobsen. (© privat foto)

Som mange andre danske unge har 25-årige Stine Alling Jacobsen studeret i udlandet, så hun kunne blive klogere på verden omkring sig.

De sidste to år har hun boet i London for at tage den sidste del af sin bachelor og en et-årig master.

Rejsen er slut, og nu er hun kommet hjem til Fyn for at søge job.

Men nye regler, der trådte i kraft 1. september i år, betyder, at Stine Alling Jacobsen ikke har ret til kontanthjælp.

I stedet har hun i oktober modtaget integrationsydelse, hvilket var en stor overraskelse for hende.

- Ordet integrationsydelse lyder som om, at man skal integreres, men det virker jo lidt mærkeligt, når man nu har dansk statsborgerskab og har læst dansk på universitetet, siger hun.

Bachelor i Dansk

Integrationsydelsen er tiltænkt flygtninge og indvandrere, der kommer til Danmark, og formålet er at begrænse tilstrømningen.

Med en opvækst på Sydlangeland og en bacheloreksamen i dansk og nordisk fra Syddansk Universitet minder Stine Alling Jacobsen ikke umiddelbart om en, der skal integreres eller vil blive omfattet af integrationsydelsesloven.

Integrationsydelse er en ny social ydelse, der gælder for personer, der kommer til Danmark efter 1. september i år.

Reglerne betyder, at arbejdsløse personer skal have opholdt sig i Danmark i syv ud af de seneste otte år for at få kontanthjælp. Dem, der ikke opfylder opholdskravet, kan kun modtage den noget lavere integrationsydelse.

Med opholdet i London har Stine kun opholdt sig i Danmark i seks ud af de seneste otte år.

Mødet med kommunen

Da hun vendte tilbage fra London i september havde hun dagpengekarantæne og søgte derfor kontanthjælp i en kortere periode, mens hun ventede på at kunne modtage dagpenge.

Stine gik til møder hos Odense Kommunes borgerservice for at få klarlagt et forløb.

- Til de indledende møder på borgerservice var der snak om, at jeg skulle have danskundervisning, og der blev faktisk grinet en del. Jeg grinte med, for det virkede fuldstændig absurd.

Stine gik fra møderne, men vidste ikke rigtigt, hvad der skulle ske med hendes sag.

- Jeg stolede selvfølgelig på, at kommunen fulgte reglerne. Dem, jeg talte med, syntes også, det var latterligt, fortæller hun om oplevelsen.

1.700 danske statsborgere på integrationsydelse

Stine er langt fra den eneste danske statsborger, der rammes af integrationsydelsesreglerne.

1.700 danske statsborgere forventes at skulle modtage integrationsydelse i 2016, viser tal fra Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet.

Integrationsydelsen betyder, at man får en lavere ydelse end kontanthjælpen.

Ydelsen er på 5.945 kroner for enlige uden børn, mens kontanthjælpssatsen for det samme er 10.849 kroner, hvis man er over 30 år. Som yngre og udeboende er kontanthjælpssatsen 6.992 kroner. Hvis man har bestået danskprøve 2, kan man få et tillæg på 1.500 kroner.

Holder unge tilbage

Stine mener ikke, at reglerne stemmer overens med politikernes opfordring til, at man skal læse i udlandet.

- Danske statsborgere bliver opfordret til at tage uddannelser i udlandet og tage ud i verden, og så virker det mærkeligt, at man bliver behandlet på den måde, når man kommer tilbage, siger hun.

Selvom hun synes, at reglerne begrænser danske statsborgere, fortryder hun på ingen måde at være taget af sted.

- Årene i London har været uvurderlige. De kan ikke gøres op i kontanthjælp eller integrationsydelse, slår hun fast.

Stine har nu fået et to-ugers vikariat på en efterskole.

Odense Kommune skriver i en mail til DR Nyheder, at borgere, som har bestået en 9. klasses eksamen ikke skal have danskundervisning, men at arbejdsløse, danske statsborgere, der har været ude af landet i mere end et år og vender hjem til Danmark, skal have integrationsydelse.

FacebookTwitter