25 millioner kroner skal gøre studerende mindre stressede

Regeringen sætter nu penge af til at styrke trivslen på de videregående uddannelser.

En samlet rød blok sætter nu 25 millioner kroner af til at styrke trivslen blandt studerende. Arkivfoto. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Ondt i maven. Hjertebanken. Og pludselig angst.

Næsten hver femte studerende mærker i hverdagen "altid" eller "ofte" stærke stress-symptomer.

Det viser en undersøgelse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.

- Den gruppe af unge, der ikke har det godt, vokser. Og den vokser voldsomt. Det bliver vi nødt til at tage hånd om, siger uddannelsesminister Ane-Halsboe Jørgensen.

Millioner til pilotprojekter

Derfor er det en samlet rød blok med regeringen i front, som sætter 25 millioner kroner af til pilot-projekter på de forskellige uddannelsesinstitutioner.

- Pengene bliver delt ud på alle vores uddannelsesinstitutioner, hvor der lokalt er stor frihed til at se på, hvad der egentlig efterspørges af fællesskab og støtte, lyder det fra ministeren.

Det er altså institutionerne selv, der bestemmer, hvordan projekterne skal formes. Men fælles for dem er, at de skal kunne blive implementeret og udbredt til andre uddannelsessteder.

Og nogle uddannelser er allerede godt i gang.

Morgenmadsgrupper og lektiecafe

På Kemisk Institut på Københavns Universitet har man for eksempel lavet et morgenmadsarrangement, hvor 1.-års studerende kan få gode råd om faglige og sociale udfordringer af rusvejledere og undervisere.

- På mange fronter hører jeg, at det bidrager til, at man ikke føler sig så alene. Og at der er et rum, hvor man kan stille de spørgsmål, som kan sidde og nage, siger Ane-Halsboe Jørgensen.

Uddannelsesinstitutionerne vil hver få minimum 300.000 kroner.

Er de her penge nok til at komme problemerne til livs?

- Vi skal gøre mange ting på forskellige niveauer. Jeg løser ikke på nogen måde alle problemerne med de penge, jeg nu sender ud til uddannelsesinstitutionerne, lyder det fra ministeren.

Men Ane-Halsboe Jørgensen mener, det er et vigtigt skridt at tage.

- Jeg er ikke i tvivl om, at det at sætte noget i gang og lave nogle pilotprojekter, det er en vigtig del af det arbejde, vi skal i gang med - nemlig at vores unge skal trives bedre, og vi skal det her til livs.