26 kommuner mister penge på ny udligning: Flere borgmestre regner med skattestigninger

Udligningsreformen kan betyde skattestigninger eller servicebesparelser i flere kommuner.

Det vil gå udover borgerne, at Hørsholm mister 33,6 millioner kroner som følge af den nye udligning, siger Hørsholms borgmester Morten Slotved (C). (Foto: © Thomas lekfeldt, Scanpix)

Den nye udligningsreform vil få konsekvenser for borgerne i flere kommuner.

Det siger flere af borgmestrene i de 26 kommuner, der står til at miste penge som følge af udligningsreformen, som blev præsenteret i går, i en rundringning foretaget af DR Nyheder.

Rudersdal er blandt de kommuner, som mister flest penge i udligningen - 115 millioner kroner årligt - og står det til borgmester Jens Ive (V) skal pengene findes ved at hæve kommuneskatten.

- Det skal ikke betyde velfærdsforringelser. Så den regning, der kommer udefra, må betales af borgerne, siger han.

Vælger kommunerne, der taber på reformen, at hæve kommuneskatten, må de beholde alle de ekstra indtægter selv.

Borgmestre er splittede

Jens Ive er ikke den eneste borgmester, der mener, at kommunens borgere må af med mere i skat. Otte ud af 26 borgmester siger, at de mener, at pengene skal findes ved at sætte skatten op.

Skanderborg Kommune står til at miste næsten 43 millioner kroner om året. Borgmester Frands Fischer (S) ved godt, hvad han vil opfordre sit byråd til for at finde pengene.

- Jeg vil kigge rigtig meget til skatten. Og der får vi en diskussion, for jeg ved, at det ikke er alle partier i byrådet, der vil være med til det, siger borgmester Frands Fischer (S).

Han understreger dog, at han ikke regner med at kunne finde alle pengene via skattestigninger. Derfor mener han også, at få besparelser bør blive en del af løsningen.

Udover Frands Fischer, mener Hørsholms borgmester Morten Slotved (C) også, at kommunen er nødt til at varsle både skattestigninger og nedskæringer i servicen som konsekvens af udligningsreformen.

- Det er uforskammet at påstå, at man har sikret serviceniveauet. Det er dybt kritisabelt. Vi er en kommune med lavt rådighedsbeløb, og det vil gå ud over borgerne, siger Morten Slotved, der overhovedet ikke er begejstret for aftalen, der betyder, at Hørsholm Kommune mister omkring 33,5 millioner kroner om året.

'Det er en fornuftig aftale'

I Roskilde Kommune er borgmester Tomas Breddam (S) mere optimistisk, selvom kommunen står til at miste 18,6 millioner kroner.

- Beløbet er af en størrelsesorden, som vi burde kunne finde i budgettet. Det er inden for skiven. Jeg synes, at det er en fornuftig aftale, siger han.

Syv borgmestre mener ikke, at de hverken får brug for at spare eller hæve skatter.