27-årig dømt til forvaring for drab på politibetjent

Manden er kendt skyldig i at have skudt og dræbt betjenten Jesper Jul.

Politibetjenten Jesper Jul blev skudt og dræbt den 6. december 2016 ved sin patruljevogn foran Albertslund Politigård. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Den 27-årige mand, der er kendt skyldig i drabet på politibetjenten Jesper Jul, er blevet dømt til forvaring.

Det slår Retten i Glostrup fast. Den dømte ønsker at anke dommen, og sagen bliver sendt til landsretten.

Sagen har været for retten siden tirsdag, hvor især pårørende til den afdøde politibetjent har været tilstede i den fyldte retssal.

Retsformand, Trine Eriksen, begrunder blandt andet dommen med, at folk i offentlig tjeneste skal have en særlig beskyttelse.

- Politifolk er i frontlinjen. Derfor er det særligt alvorligt. Havde de skulle idømme en tidsbestemt straf ville straffen være fastsat til 16 år. Når resultatet alligevel er blevet forvaring er det fordi, at 8 ud af 12 stemmer mener det skulle være sådan, siger hun i retten og uddyber:

- Særligt henset til retslægerådets anbefaling og den dømtes fuldstændig vanvittige handling. Vi mener, det er sikrere, at han kommer i forvaring.

Trine Eriksen oplyser ligeledes, at der vil være nogle erstatningskrav til Jesper Juls kæreste og børn.

Beviser for planlagt handling

Et enigt nævningeting i samråd med retsformanden, Trine Eriksen, og to juridiske dommere, har kendt den 27-årig mand skyldig i drab. Man mener, at der er beviser for, at der var tale om en planlagt handling, hvor hensigten var at dræbe en tilfældig politibetjent.

Det bygger blandt andet på, at den tiltalte inden drabet trænede intensivt i en skydeklub og så programmer om politidrab. Motivet var, at den tiltalte i flere år har haft et generelt had mod politiet.

Tidligere på dagen blev der fremlagt en mentalundersøgelse af den 27-årige mand. Her blev en forvaringsdom anbefalet, da man vurderer, at han er til varig fare for andre.

Jesper Jul blev skudt i hovedet den 6. december sidste år, mens han stod ved sin patruljevogn foran Albertslund Politigård.

Han døde dagen efter på Rigshospitalet. Den nu dømte mand blev anholdt 40 minutter, efter Jesper Jul blev skudt.

Forsvarer imod forvaringsdom

Under proceduren for strafudmålingen tidligere på dagen gav forsvarer Ultik Sjølin Pedersen udtryk for, at han ikke mener, at forvaring er den rette foranstaltning.

- Jeg synes forvaring er stukket fuldstændig af. Forvaring er til de unikke sager. Der er slet ikke så mange farlige mennesker i Danmark, som berettiger antallet af forvaringer i dag. Man kan godt få lyst til at bure min klient inde og knække nøglen, men det er ikke derfor, vi straffer i Danmark. Man straffer ikke for hævn, vi er nødt til at hjælpe folk på vej, sagde han i retten.

Anklagemyndigheden krævede 16 års fængsel på grund af sagens grovhed. Forvaring var kun dens subsidiære (alternative) påstand.

- Videoen taler sit eget sprog. Handlingen er kynisk. Han har intet mellemværende med den konkrete betjent. Jesper Jul er forsvarsløs. Den tiltalte er så fej, at han sniger sig ind på Jesper Jul. Han sigter direkte efter hovedet. Han affyrer, selvom han når at få øjenkontakt. Det er en likvidering med al den grusomhed, det indebærer, sagde anklager Dorthe Vejsing i retten.

FacebookTwitter