27-årig mand i detaljeret manifest: Mit mål her i livet er at slå så mange mennesker ihjel, inden jeg dør

Ifølge anklagemyndigheden havde den tiltalte nordjyde foretaget flere handlinger som led i planlægningen.

Iført en grå hættetrøje, jeans og sneakers sætter en 27-årig mand sig midt retslokalet i Aalborg. Han er spinkel af bygning, og hans hår falder ned over skulderen.

På bordet foran sig lægger han en blok og sætter en tom colaflaske fyldt med vand.

Han tager håret om bag ørerne, inden han retter blikket mod højre side af rummet, hvor en mand med jakkesæt sidder med en bunke papirer.

- Hvordan var din barndom?

- Perfekt som himlen på jord, svarer han med selvsikkerhed i stemmen.

Spørgsmålene handler til at begynde med mest om uddannelse, familieforhold og boligsituation. Men undervejs ændrer de karakter.

For på den 27-årige mands computer har politiet fundet et manifest på omkring 150 sider.

Der er skrevet detaljerede tanker ned om drab, og hvordan manden er fascineret af drabsmænd som norske Anders Breivik og amerikanske skoleskydere, som har flere liv på samvittigheden.

- Mit mål her i livet er at slå så mange mennesker ihjel, inden jeg dør, står der i den 27-åriges manifest.

- De fleste mennesker forstår ikke, at jeg ønsker at slå unge eller børn ihjel, men jo yngre, jo mere forebygger jeg.

Selv kalder han skriblerierne for fantasi - tanker der aldrig bliver ført ud i livet.

Politiet og anklagemyndigheden har en anden opfattelse.

De mener, at den 27-årige gennem en årrække har planlagt et eller flere skyderier på skoler og uddannelsesinstitutioner i Nord- og Østjylland.

Søgte på bestemte skoler

I morges begyndte retssagen mod den 27-årige mand, som sidder tiltalt for forsøg på manddrab.

Retslokalet var fyldt med journalister og andre tilhørere, som ønskede at få kendskab til sagen, som ellers har været holdt væk fra offentlighedens søgelys i omkring et år.

Klokken 9.03 begyndte retssagen, og specialanklager Kim Kristensen fra Nordjyllands Politi kunne løfte sløret for dele af politiets efterforskning.

I anklagerens forelæggelse kom det blandt frem, at den unge mand specifikt havde søgt oplysninger om tre skoler og uddannelsesinstitutioner i foråret 2020.

- It-undersøgelser har vist, at manden i april 2020 via Google har søgt på Tilst Skole i Østjylland. Hans stationære computer er blevet brugt til at tilgå skemaer på 16 forskellige klasser, oplyste anklageren i retten.

Derudover havde manden ligeledes søgt på Borremose Efterskole i Himmerland og Mariagerfjord Idrætsskole i Hobro.

Selv fortalte den 27-årige mand, at hans tanker og forberedelser til et skoleskyderi stoppede længe før søgningerne - nemlig i 2018. Og at det derfor var noget, han havde lagt bag sig for længe siden.

- Har du haft lyst til at slå mennesker ihjel, ville anklageren vide under dagens retsmøde.

- Det var en fantasi, som hørte op i august 2018. Jeg havde sat dato på, men jeg havde ikke motivation eller lyst, da vi nærmede os datoen, sagde han, mens hånden flere gange kørte gennem håret.

- Jeg har en spændingsafhængighed, og jeg tager det til grænsen.

Den 27-årige mand blev allerede anholdt i december 2020, men har siden 19. april 2021siddet varetægtsfængslet i såkaldt surrogat på en psykiatrisk afdeling. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix Denmark)

Kvindehad, skoleskyderier og våben

DR Nyheder har tidligere kunnet fortælle, hvordan den 27-årige mand gennem en årrække har været særdeles aktiv på såkaldte incel-foraer på nettet, som dyrker kvindehad.

- Det er bare en masse mænd, der har det dårligt og søger en kæreste. Man skal overgå hinanden for at få opmærksomhed fra de andre, forklarede den 27-årige i retten.

I retten forklarede den 27-årige også, at han havde været en del af incel-miljøet, og at han havde skrevet flere voldsomme ting på nettet.

- Man overdriver tit for at få noget opmærksomhed derinde. Hvis nogen skriver noget voldsomt, så skal man overgå det.

Og det var også via indlæg på internettet, politiet kom på sporet af ham.

Den 10. juni 2020 fik Nationalt Cyber Crime Center under Rigspolitet (også kaldet NC3) en politianmeldelse fra organisationen Digitalt Ansvar, der tager sig af at undersøge digitale krænkelser. De var bekymrede over en dansker, de var stødt på online.

To dage efter lykkedes det NC3 at identificere manden som værende den 27-årige nordjyde, og samme dag ransagede Nordjyllands Politi mandens bopæl.

På adressen blev der fundet og beslaglagt våben, ammunition og taktisk beklædning. Desuden beslaglagde politiet breve, computer og en telefon.

Tidligt på efteråret samme år fik PET mulighed for at undersøge computeren. Her lykkedes det efterretningstjenesten at finde flere interessante dokumenter - heriblandt manifestet.

Specialanklager ved Nordjyllands Politi, Kim Kristensen, havde i retten i dag en række spørgsmål, som drejede sig om det "manifest", som blev fundet på den 27-åriges computer. (© DR Nyheder)

Politiet foretog derfor en hemmelig ransagning af den unge mands bopæl. Den 16. december 2020 slog de til og anholdte ham. Kun tre dage forinden havde han oprettet et ordre på det mørke internet for at købe en riffel.

Brugte skytteklub som træning til masseskyderi

Ifølge anklageskriftet havde den 27-årige våbentilladelse til de våben, politiet fandt på hans adresse. Desuden havde han lært at skyde med blandt andet en Glock-pistol, som anklageren viste billeder af i retten.

Den 27-årige forklarede, at han havde været medlem af en skytteforening siden 2015, og at det var en ”familieaktivitet” at komme i klubben.

Men samtidig forklarede han også, at han anså tiden i skytteklubben som træning til den dag, hvor han ville dræbe så mange som muligt, før han ville tage sit eget liv.

Påstand om behandlingsdom

Den 27-årige slog flere gange fast over for anklager Kim Kristensen, at der var tale om en fantasi, som kun eksisterede i hans hoved.

Derfor nægter han sig også skyldig.

Anklagemyndigheden er dog af en anden opfattelse. De mener ikke, den 27-årige stoppede sine planer, men tog derimod yderligere skridt.

Ifølge mentalerklæringen peger det i retning af, at den 27-årige mand er sindssyg - og der er derfor nedlagt påstand om, at han idømmes en behandlingsdom på psykiatrisk afdeling.

Sagen fortsætter ved Retten i Aalborg i morgen og onsdag i denne uge. Herefter følger to retsdage sidst i denne måned, og den sidste retsdag er planlagt til den 3. februar.