27-årige Helene bor i Dubais sol og sommer: Hver dag er som en fest - med 12-14 timers arbejde

Helene Hüttmann har succes som personlig træner i Dubai og træner en af landets rigeste familier.

For to et halvt år siden lettede et fly fra Moskva til Dubai. Ombord var en 24-årig dansk kvinde og hendes to kufferter.

Hun havde ikke råd til en direkte billet med Emirates fra København - og derfor den lille afstikker over Rusland.

Kufferterne var pakket med træningstøj, karrieredrømme, arbejdsiver og eventyrlyst.

Fynskfødte Helene Hüttmann var ellers netop kommet hjem til Danmark fra Monaco, hvor hun havde boet med sin daværende kæreste i tre år.

Men Danmark var bare ikke stedet for den unge kvinde, kunne hun mærke. Hun ville ud, hun ville væk, hun ville videre.

- Jeg tænkte bare, hvad kan være vildere og bedre og federe? Hvor er der mere gang i den og mere sommer, end der jeg kommer fra? Det var oplagt, at det var Dubai, fortæller 27-årige Helene.

Savnede at være nogen og noget

Hun fortæller sin historie i DR-programmet 'Dubais danske damer', hvor vi møder fem danske kvinder, der har bosat sig i ørkenstaten - langt væk fra den danske velfærd og midt i et sheikstyre med sharialov.

Helene havde været på ferie i Dubai et par gange tidligere og var faldet pladask for landet.

Hun elskede atmosfæren og var overbevist om, at det var stedet, hvor hun kunne få opfyldt sit altoverskyggende ønske på daværende tidspunkt: At arbejde og på den måde få sin identitet tilbage.

Helene er uddannet kosmetolog og frisør i Odense. En populær én af slagsen, hvis man spørger hende selv.

- Jeg savnede virkelig at arbejde, da jeg boede i Monaco. Jeg havde oplevet, da jeg arbejdede som frisør, at jeg var meget eftertragtet. Og det var hårdt for mig at gå fra at være wanted i hverdagen til at bo i Monaco og være ingenting, forklarer hun.

Klar dig selv eller tag hjem

Helene var dog knap kommet på plads i sit værelse i en villa i ørkenen, før det gik op for hende, at det helt sikkert var vildere og varmere end de himmelstrøg, hun kom fra, men det var også sværere.

Det gik nemlig hurtigt op for hende, at der er stor forskel på at være turist i luksuslandet, hvor alt kan lade sig gøre for penge, og på at være bosiddende i et land, hvor den personlige skatteprocent er meget lav, og hvor det velkendte danske sociale sikkerhedsnet derfor er ikke-eksisterende.

- Jeg fandt hurtigt ud af, at her er der ingen, der holder røven oppe på mig. Her har man kun sig selv, fortæller hun.

Helene havde suppleret sin kosmetolog- og frisørbaggrund med en uddannelse som personlig træner og kostvejleder, inden hun forlod Danmark. Hun stod med valget mellem at blive ansat i et fitnesscenter eller at blive selvstændig. Beslutningen var ikke svær: Hun oprettede sin egen virksomhed.

Og så fik hun ellers sit ønske opfyldt. Hun kom til at arbejde igen. Hårdt. Rigtig hårdt.

- Dubai er et af de sværeste lande at starte virksomhed i, fordi du ikke har nogen form for hjælp. Der er no mercy. Og hvis du ikke kan klare dig, kan du bare pisse af. Groft, men ærligt sagt, siger hun.

Det er en indstilling og en livsstil, der passer Helene rigtig godt:

Milliardærfamilie i kundekredsen

For det er åbenbart lige så svært at sælge sand i Dubai som i Sahara, gik det op for Helene.

- Det kan godt være, at der er fyldt med rige mennesker hernede, men det er ikke ensbetydende med, at pengene sidder løst, smiler hun.

Helene fik dog hurtigt solgt de første sandkorn, og pludselig blev det til et helt sandslot.

Hun blev ansat som personlig træner for en af de rigeste familier i Dubai. Familien Al Habtoor, som er god for mange milliarder.

De har deres eget træningscenter på det palads, hvor de bor. Her træner fynboen medlemmer af den velstående familie tre til fem gange om ugen.

Ikke noget hun kan bruge kommercielt i forhold til sin forretning, da der er meget strikse regler for, hvem hun må filme eller fotografere i familien. Og den slags tager man ikke let på i Dubai.

- Det er folk på så højt et plan, at hvis jeg gør noget, jeg ikke må, så kan de få mig smidt ud af landet i morgen, forklarer hun.

Ikke svært at være kvinde

Det er de benhårde realiteter ved at bo i Dubai. Hvis man leverer varen og tjener penge - og ellers ikke stikker nævneværdigt ud, så har man ifølge Helene en god base. Også som kvinde.

For selvom omkring 80 procent af indbyggerne i Dubai er muslimer, så er det ikke svært at være kvinde - i hvert fald ikke europæisk kvinde - i landet, er Helenes erfaring.

- Jeg har kun oplevet fordele ved at være en kvinde. Hvis folk ser en strong og independent kvinde, er der sindssygt meget respekt omkring det. Og så er der mange, der gerne vil arbejde med dig.

Hun er dog godt klar over, at det kommer meget an på, hvor man kommer fra, og hvilken branche man er i. Og her skader det ikke at være i bikini-branchen.

- De elsker det mere end noget andet. Både mændene og kvinderne. Det kan man ikke komme udenom. Mændene oplever det ikke så tit. Og kvinderne drømmer selv om at være frie nok til at kunne gøre det.

Helene oplever ingen grænser på grund af sit køn:

Hjælper til mere livsglæde

De velhavende lokale klienter er hovedindtægten for den danske personlige træner. Men hun har også en del danske klienter, som hun følger og giver råd og vejledning online. Og på grund af tidsforskellen, hvor Dubai er tre timer foran Danmark, giver det Helene ekstra lange dage.

Men hun har ikke det fjerneste imod at knokle sin veltrænede bagdel ud af sine træningsbukser - som hun forresten selv har designet.

- Jeg synes, hver dag er en fest. Også selvom jeg arbejder mange timer, ofte 12 til 14 timer fra morgen til sen aften. Jeg føler ikke, jeg arbejder, for det er min passion.

Helene oplevede, at det var svært at finde det helt rigtige træningstøj, så det gjorde hun noget ved. Hun designede sit eget. (Foto: Vibeke Heide-Jørgensen og Lisbet Barrett © dr)

- Jeg kan gøre andre mennesker glade, og jeg kan rent faktisk vende op og ned på deres tilværelse. Jeg får tit at vide, at mine klienter har fået et meget bedre liv.

- Det kan være i hverdagen, at de kan klare mere fysisk. Men det kan også være på det højere plan, hvor de får mere mentalt overskud, mere livsglæde og mere positiv energi. Og måske endda bliver en bedre partner eller forælder. Det er en kæmpe bekræftelse for mig. Jeg elsker at vide, at jeg kan gøre noget godt for andre.

Tjener 'en lille skilling'

Ved siden af sit firma og sit nye tøjdesign arbejder Helene også som såkaldt influencer på Instagram. Hun får gratis middage, ophold og produkter, hvis blot hun reklamerer for det pågældende firma eller sted på sin profil med godt 44.000 følgere.

Det betyder, at hun sjældent kan holde helt fri, for der vil altid være noget, der skal postes på de sociale medier eller en klient, der har et spørgsmål til sit træningsprogram eller kostplan.

- Nogle gange ville jeg ønske, jeg kunne trække stikket, bare give mig selv en uges break. Men jeg ved også, at gør jeg det, så daler min forretning med det samme. Konkurrencen er benhård, og leverer jeg ikke, er der andre om buddet. Og jeg har ikke råd til at miste noget, forklarer hun.

Men når det kommer til økonomi og indtjening, kommer danskheden for alvor op i Helene.'En lille skilling' og 'nok til at klare mig', lyder det, ganske vist med et smil. Men så er den snak også lukket.

For nok bor Helene i et land, hvor luksus for nogle befolkningsgrupper er en hverdagsting. Og en hushjælp og pool i baghaven er ligeså naturligt som rindende vand i hanen. Men hun er altså stadig dansk, når det gælder snak om penge.

Når det kommer til jalousi, glemmer hun dog alt om danskhed og Jantelov.

- Jeg hører nogle gange ad omveje, at der er nogen, der tænker, at jeg bare lever i sus og dus i Dubai. Og sætter spørgsmålstegn ved, om jeg overhovedet arbejder. Til skeptikerne kan jeg bare sige, at jeg ikke har fået en forretning forærende. Den har jeg arbejdet mig til, lyder det fra Helene Hüttmann.