27 grader i maj er ikke helt sjældent: For fem år siden var det endnu varmere

Maj har vist sig sin varme side. Men faktisk er det ikke sjældent, at der bliver målt ganske varme grader i foråret

Islands Brygge i København tiltrækker årets første sommerbadegæster søndag 6. maj. (Foto: Uffe Weng © Scanpix)

Sol og op til 27 grader.

Maj har vist sig fra sin bedste side, og faktisk har dette forår allerede slået den varmeste dag sidste år, hvor temperaturen nåede 26,6 grader ved Abed på Lolland 15. august.

Den temperatur slog 2018 allerede 19 april, hvor der blev målt 26,7 grader i Karup.

- Det er flot for årstiden. Hele maj har faktisk været rigtig flot, siger vagthavende meteorolog hos DMI, Anja Bodholdt.

Men faktisk er det ikke helt sjældent, at maj har temperaturer, der nærmer sig de 30 grader. Knap en tredjedel af alle maj måneder siden 1990 haft temperaturer på 27,5 grader mere eller mere, viser data fra DMI.

Og for fem år siden nåede temperaturen næsten 28 grader.

- 18. maj 2013 nåede temperaturen op på 27,9 grader. Det er 0,4 grader højere end i går, siger Mikael Scharling, der er klimatolog i DMI.

Et varmt forår er dog ikke ensbetydende med, at sommeren også bliver god, lyder meldingen fra DMI. For selv om et varmt forår varmer hav og luft mere op end et koldt forår, så har vejret ingen hukommelse – og det kan sagtens glemme, at foråret har været lunt og rart i midten af juli.

Dem, der til gengæld husker godt, er dem, som køber charterrejser lige nu. For de kan godt huske, hvordan vejret var i sommerferien sidste år. Det melder landets to største sælgere af charterrejser, TUI og Spies.

Stadig gang i chartersalg

- Vi ved, at sommeren kan skifte til regnvejr, før vi når at få korte bukser på, siger Christian Grandjean, pressechef i TUI.

- Vi kan selvfølgelig se, at der er tidspunkter, hvor folk ikke sidder foran computeren for at købe rejser – for eksempel i weekenderne i dagtimerne når solen skinner. Men vi får travlt igen, når folk kommer på arbejde og husker sommeren sidste år, siger han.

Heller ikke hos Spies oplever man en stor nedgang af salg til strande med solgaranti, lyder det fra pressechef Torben Andersen.

Selskabet oplever, at både godt og dårligt vejr i Danmark påvirker salget af rejser med afgang her og nu med cirka 10 procent i begge retninger, men sommerrejserne er nogenlunde sikrede ifølge Torben Andersen.

- I juli og august vil specielt børnefamilierne solsikre deres ferie, for erfaringen siger dem, at selv om man får et par fine soldage i maj, så er det ikke garanti for godt vejr i skoleferien – nøjagtig som man har set det de sidste par år, siger han.

På grund af den dårlige sommer sidste år har Spies øget udbuddet af sommerrejser, og ifølge Torben Andersen er der solgt otte procent flere rejser end sidste år i netop skolernes sommerferie.