28-årig fængslet: Mistænkt for at købe droner til IS

Københavns Byret varetægtsfængsler en 28-årig mand i 25 dage. Han sigtes for medvirken til forsøg på terror.

En 28-årig mand er blevet varetægtsfængslet ved Københavns Byret for at købe udstyr til IS. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

En 28-årig mand nægter sig ved et grundlovsforhør i Københavns Byret skyldig i medvirken til forsøg på terror.

Manden er mistænkt for at ville sende droner til Islamisk Stat i Irak og Syrien. Fredagens grundlovsforhør begyndte klokken 14, og efter mere end fire timer besluttede dommeren at varetægtsfængsle ham i 25 dage.

Dommeren begrundede fængslingen med, at der er bestemte grunde til, at han vil flygte, eller at han vil påvirke efterforskningen.

Hans forklaring ved grundlovsforhøret forbliver dog hemmelig indtil videre, da retsmødet blev holdt for lukkede døre af hensyn til politiets videre efterforskning.

Havde indkøbt 12 dronepropeller

Syv betjente var til stede ved retsmødet for at holde øje med den sigtede, der var iklædt blå kasket og orange arbejdsbukser med seler.

Ved grundlovsforhøret kom det frem, at forbrydelsen skal være sket i perioden fra 11. november 2016 frem til anholdelsen torsdag.

Her skal den 28-årige blandt andet have indkøbt 12 dronepropeller, seks termiske kameraer og seks tunere. De skal være købt i forretninger i København og Nordsjælland.

Ifølge sigtelsen overdrog han udstyret til en mand, som også er sigtet i sagen. Det blev viderebragt med henblik på, at Islamisk Stat skulle bruge det i kamphandlinger, lyder det.

Den anden mand blev ved grundlovsforhøret fængslet in absentia - altså uden at være til stede. Det betyder, at manden kan efterlyses internationalt og kræves udleveret til Danmark.

Befinder sig i Tyrkiet

Ifølge anklager Sidsel Klixbüll befinder han sig i Tyrkiet og er ikke blevet bekendt med sigtelsen imod ham. Han sigtes for medvirken til forsøg på terror ved at have fået den 28-årige til at sende udstyret.

Der er nedlagt navneforbud i sagen. Det skyldes blandt andet, at den sigtede, der er i Tyrkiet, risikerer at komme i fare, hvis hans navn kommer ud.

Den 28-årige blev anholdt torsdag sammen med en 29-årig kvinde. Kvinden blev ikke fremstillet.

Anholdelsen fandt sted torsdag eftermiddag i boligkvarteret Hallingparken i Brøndby Strand, hvor en talstærk politistyrke rykkede ind sammen med teknikere og sprængstofhunde.

Det var politiet og PET, der stod bag aktionen.

Her beslaglagde politiet computere, professionelt droneudstyr og kameraer.

/ritzau/

Rettelse: Det fremgik tidligere af denne artikel, at manden er varetægtsfængslet for medvirken til terror. Han er fængslet for forsøg på medvirken til terror.