28-årige James Schmidt idømmes livstid for rovmord på Østerbro

Ingen formildende omstændigheder i opsigtsvækkende drabssag.

Her bliver dommen læst op.

Fængsel på livstid.

Sådan lyder dommen mod 28-årige James Schmidt, der i dag blev kendt skyldig i rovmord på to pensionister på 80 og 81 år i marts sidste år.

Det har Københavns Byret afgjort.

- Samtlige dommere og nævninge har stemt for, lød det fra retsformand Karsten Henriksen.

- Tiltalte er fundet skyldig i to drab og røveri begået på to af hinanden uafhængige tidspunkter. Der er ikke oplyst nogen formildende omstændigheder.

28-årige James Schmidt er kendt skyldig i rovmord på to ældre borgere på Østerbro i København. Han er tidligere også dømt for drabsforsøg og voldtægt. (Privatfoto)

James Schmidt blev i sagen frikendt for et tredje drab på en 83-årig kvinde.

Politiet har kaldt sagen grov og usædvanlig, fordi James Schmidt begik drabene for at frarøve sine ofre deres penge og kreditkort.

James Schmidt sad helt stille på sin plads i retten, da retsformanden læste dommen op. Hans forsvarer Mie Sønder Koch fortalte kort, at han anker sagen til landsretten.

Farlig med psykopatiske træk

Normalt bliver ét rovmord straffet med 16 års fængsel i Danmark, hvis der ikke er skærpende omstændigheder, forklarede anklager i sagen Søren Harbo.

I denne sag plæderede han dog for, at retten skulle idømme James Schmidt livstid, fordi der er tale om to rovmord begået af en person med alvorlige domme bag sig.

- Jeg er klar over, at livstid er en ringe trøst over for ofrene og deres familier. Men det er en retfærdig konsekvens, når man har begået så forfærdelige forbrydelser, som den tiltalte har begået, lød det fra Søren Harbo.

- En livstidsdom skal sikre samfundet og os alle mod, at han kan gøre det igen. Den risiko er absolut overhængende, og det kan vi ikke tillade.

Retslægerådet har vurderet James Schmidt som 'farlig' og 'svært afvigende med gennemgribende psykopatiske træk'.

Derfor er der ifølge retslægerne stor sandsynlighed for, at han på fri fod vil begå lignende alvorlig kriminalitet.

- Der består en nærliggende fare for skade på andres liv og helbred, lyder det i vurderingen af James Schmidt.

Forsvarer i sagen Mie Sønder Koch mente dog med henvisning til flere tidligere domme i drabssager, at de to rovmord kun burde udløse en tidsbestemt straf.

- Det vil sige en straf på maksimalt 16 års fængsel, forklarede hun.

Hun mente dog også, at forvaring kunne være på tale - men ikke livstid.

- Både med en forvaringsdom og en livstidsdom afsoner man meget, meget lang tid, lød det fra forsvareren. Livstidsdømte bliver i gennemsnit løsladt efter 17 år.

James Schmidt fik sidste ord

Da både anklager og forsvarer var færdige med deres argumenter for straffen, spurgte retsformand Karsten Henriksen, om James Schmidt ønskede at sige noget.

Det fik ham til at rejse sig op, tænde for mikrofonen og henvende sig både til dommere og presse.

- Jeg får en dom for noget, som jeg ikke har gjort. Jeg vil hermed anke den her dom til den højeste instans, hvis det bliver muligt. For det er ikke fair, sagde han.

Han var iført sorte jeans og en hvid skjorte. Han havde kort forinden taget et par gulligt farvede briller af.

- Højesteret traf den rigtige beslutning ved sidste dom og sagde jeg ikke var farlig. Jeg blev lukket ud i samfundet igen. Alt det er blevet taget fra mig i dag, lød det fra James Schmidt.

I 2012 omstødte Højesteret nemlig en forvaringsdom mod ham for drabsforsøg og voldtægt, fordi han var meget ung. I stedet fik han syv års fængsel.

Mens han afsonede sin straf i Herstedvester Fængsel, blev han dømt for to overfald på fængselsbetjente med kvælergreb.

Han blev aldrig prøveløsladt fra de domme, fordi man fra Kriminalforsorgens side vurderede ham som farlig for samfundet.