28-årige Kresten har taget mavesårsmedicin i syv år

Kresten Larsen starter hver morgen med mavesårsmedicin for at kunne fungere optimalt.

28-årige Kresten Larsen fra Aarhus har fået receptpligtig mavesårsmedicin igennem syv år.

Efter en periode med stress, halsbrand og mavesmerter følte Kresten Larsen sig nødsaget til at gå til lægen. Kresten Larsen havde ikke mavesår, men lægen gav ham alligevel en recept på mavesårsmedicin af mærket Pantoprazol.

De virkede fantastisk. Halsbranden gik omgående væk, husker han. Det er alt sammen syv år siden, og Kresten Larsen starter stadig hver dag med at tage pillerne.

Han har prøvet at stoppe, men uden pillerne kommer halsbranden igen. Efter at have taget medicinen i nogle måneder begynder maven at skabe mere mavesyre, end før man tog medicinen. Dermed skaber pillerne de symptomer, som de skal hindre, hvis man stopper med at tage dem.

Nemt at få udskrevet

Kresten Larsen er blot en af næsten 600.000 danskere, der sidste år fik receptpligtig mavesårsmedicin.

- Når jeg tænker på, hvor let det var for mig at få udskrevet pillerne, så kommer det ikke bag på mig, at så mange får pillerne, siger han.

Lægerne er derimod ikke så gode til at trappe patienterne ud af mavesårsmedicinen. Derfor er der næsten sket en fordobling i antallet af danskere på mavesårsmedicin på 15 år.

Ville gerne stoppe

Mavesårspillerne øger risikoen for tarminfektioner, men bivirkningerne ved at tage pillerne er små. Det er også af mere principielle årsager, at Kresten Larsen gerne ville slippe for at tag pillerne.

- Det er grundlæggende mærkeligt, at jeg, som i øvrigt er en sund og rask, ung mand, skal tage de her piller for at fungere optimalt, siger han.

FacebookTwitter