29-årig afviste kræftbehandling: Læger vendte hende ryggen

Lei Bergs liv kunne måske have været reddet, hvis læger havde været mere imødekommende over for alternativ behandling, mener kræftlæge.

Lei Berg døde af brystkræft i 2007. Hendes mor mener fortsat, at lægerne var dårlige til at lytte til hendes datters ønsker.

Det gik galt fra det øjeblik, lægerne fortalte 29-årige Lei Berg, at hun havde brystkræft.

Hun ønskede en kombination af traditionel og alternativ behandling, men ønsket blev afvistRigshospitalet. Lei Bergs mor, Angela Krogsgaard, husker beskeden fra lægerne sådan her:

- Hvis ikke du gør, som vi siger, så behøver du ikke komme tilbage. Så er der lukket her.

Da Lei Berg til sidst blev indlagt på Rigshospitalet, kunne lægerne intet gøre for at redde hendes liv. Hun døde i 2007.

- Tal i øjenhøjde

Her syv år senere mener Angela Krogsgaard fortsat, at det etablerede system skal være bedre til at lytte og håndtere patienter, der i første omgang udelukkende ønsker alternativ behandling - eller gerne vil kombinere den traditonelle behandling med det alternative.

(Foto: DR Nyheder © DR Nyheder)

- Det er utroligt vigtigt at have en psykologisk forståelse med. At lægerne på en eller anden måde kan komme ned til samme øjenhøjde. At det er fra menneske til menneske og ikke fra én, der ved bedre, siger hun.

Rigshospitalet bliver kritikken anerkendt af Niels Kroman, der er professor og klinikchef på afdelingen for brystkirurgi.

- På en eller anden måde synes jeg ikke, at vi kan fralægge os et ansvar for, at der kunne være en mulighed for, at vi kunne have drejet Lei ind på den traditionelle behandling, så vi kunne have reddet hendes liv, siger han.

Læger skræmmer væk

Niels Kroman forsøger i dag at holde fast i de kræftpatienter, der i første omgang siger nej til den traditionelle kræftbehandling, han kan tilbyde. For eksempel indkalder han dem jævnligt til kontrol, hvis de ønsker det.

- Jeg synes, at det er min pligt som læge, siger han.

Samtidig peger han på, at nogle læger skræmmer patienterne væk frem for at holde fast i dem, fordi kommunikationen går galt, når patienterne fravælger kemo- og stråleterapi.

- Det kan være noget så primitivt, at man bliver fornærmet over, at der bliver sagt nej tak til den behandling, man tilbyder, siger han og fortsætter:

- Der kan også komme noget aggressivitet ind i billedet, hvor man ligesom begynder at true en kvinde til behandling, fordi man mener, at det er forkert, det hun gør.

FacebookTwitter