30 år siden de første homoseksuelle blev viet: Jubilæum fejres i dag

Copenhagen Pride markerer, at det er 30 år siden, de første homoseksuelle kunne indgå registreret partnerskab.

(Foto: Ognen Teofilovski © Scanpix)

Axel og Eigil Axgil skrev sig for 30 år siden ind i verdenshistorien, da de som det første homoseksuelle par i verden blev viet.

Det skete, da det i 1989 blev lovligt for to personer af samme køn at indgå såkaldt registreret partnerskab.

Et jubilæum, der i dag markeres af Københavns Kommune i anledning af Copenhagen Pride.

Jubilæet fejres blandt andet ved, at overborgmester Frank Jensen (S) og kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Å) vier en række par.

Vi har set tilbage på den historiske dag:

1

TV Avisens indslag:

TV Avisen var naturligvis på pletten for at dokumentere den historiske dag.

Udover de par, der skulle vies og et stort opbud af pressefolk, var også pastor Harald Søbye til stede. Han havde inden da viet homoseksuelle i årevis, dog uden at det havde haft kirkelig eller juridisk gyldighed.

2

Axel og Eigil var de første

Axel og Eigil Axgil bliver fejret af folkemængden, da de går ud af Rådhuset. Foto: Keld Navntoft

Axel Lundahl-Madsen og Eigil Eskildsen var som nævnt de første, der indgik registreret partnerskab efter 40 års parforhold. De fandt sammen frem til et nyt, fælles efternavn - Axgil - der var en sammentrækning af deres fornavne.

Axel Axgil var medstifter og formand for Forbundet af 1948, der siden blev til Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske. Han døde i 2011, mens Eigil døde i 1995.

De ligger begge begravet i fællesgraven Regnbuen for homoseksuelle på Assistens Kirkegård på Nørrebro i København.

3

Første vielser i oktober 1989

Joek Volkmann og Jan Lylloff var blandt dem, der blev viet på Københavns Rådhus i oktober 2019. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

Et andet par, der blev viet som nogle af de første i 1989, var Joek Volkmann og Jan Lylloff.

Loven, om at homoseksuelle kunne blive viet, blev vedtaget i maj 1989. Den trådte i kraft 1. oktober 1989, hvor de første vielser fandt sted.

4

Folket støttede op

Mange mennesker var mødt op på Rådhuspladsen for at fejre de nygifte par. (Foto: Ole Buntzen)

At de første homoseksuelle par nu kunne indgå registreret partnerskab gik naturligvis ikke ubemærket hen. Masser af mennesker var mødt op på Rådhuspladsen i København for at fejre parrene. Men også en kristen gruppe var til stede for at protestrere imod loven.

5

Verdenspressen fulgte med

Pressen var mødt talstærk op for at forevige og dokumentere de første registrerede partnerskaber. Her er det Joek Volkmann og Jan Lylloff, der blivet viet. (Foto: Ole Buntzen)

Daværende kulturborgmester i København, Tom Ahlberg, viede de homoseksuelle par foran pressen. Historien om, at to personer af samme køn nu kunne blive viet, gik verden rundt. Der var tv-hold fra både USA, Japan og næsten alle vesteuropæiske lande.

6

Registreret partnerskab blev til ægteskab

I dag er det ikke længere muligt at indgå registreret partnerskab. Det blev afskaffet i juni 2012, hvor det i stedet blev tilladt for homoseksuelle at blive gift og indgå ægteskab på samme måde som heteroseksuelle.

Det var daværende Kirke- og Ligestillingsminister Manu Sareen fra Radikale Venstre, der fik vedtaget loven om, at homoseksuelle kunne blive gift ved en kirkelig vielse.

Kilder: lgbt.dk, Kristeligt Dagblad, Berlingske, Jyllands-Posten, JydskeVestkysten.