30-årig kvinde dømt efter særlig corona-bestemmelse: Får to års fængsel efter demo-tale

Kvinden er blevet dømt for at opfordre til vold under Men in Black-demonstration.

Det udviklede sig voldsomt 9. januar, hvor flere demonstranter blev anholdt efter at have været i konfrontation med politiet. (Foto: Mathias Svold © Scanpix)

En 30-årig kvinde brød grædende sammen, da hun i dag blev idømt to års fængsel for sin ageren under en Men in Black-demonstration 9. januar i år.

Kvinden var en af flere, som holdt tale under demonstrationen, og her sagde hun blandt andet:

- Er I klar til at smadre byen på en ikke-voldelig måde? Bare lige for at gøre København opmærksom på, at vi er her?

Retten har vurderet, at kvinden på den måde opfordrede til vold under demonstrationen, hvor der var konfrontationer mellem demonstranter og politi.

Derudover har retten også lagt vægt på, at hun blandt andet også kom med følgende udtalelser under sin tale:

-Er der ingen, der lytter på os? Der er ingen, der lytter til os venner. Så hvad gør vi? Vi får dem til at lytte, og hvordan gør vi det. Det må tiden vise.

- Er I med? Er vi færdige med at acceptere det lort? Så lad os smadre det, venner! Folkestyre okay?

- Folket ind i Folketinget. Smadr det system. Tak skal I have. Fuck systemet. Fuck Mette. Fuck Poli. Fuck det hele mand. Tak.

Det var en enig domsmandsret, som i dag afsagde dom over den 30-årige kvinde.

De mente, at kvinden skulle idømmes et års fængsel, men fordi kvinden var tiltalt efter den særlige corona-bestemmelse i straffeloven, paragraf 81d, blev straffen fordoblet til to år.

Corona-bestemmelsen kan bruges, hvis "lovovertrædelsen har baggrund i eller sammenhæng med covid-19-epidemien i Danmark".

Den 30-årige kvinde var dybt ulykkelig, da dommen blev afsagt.

- Jeg er mor til to, sagde hun grædende.

Kvinden har undervejs nægtet sig skyldig i alle anklager. Hun understregede under sin forklaring i retten, at det ikke var hendes hensigt, at det hele skulle eskalere.

- Jeg var ikke interesseret i, at vi eller politiet kom til skade. Jeg understregede med det samme, at det skulle være ikke-voldeligt.

Anklager Henrik Uhl Pedersen havde talt for en straf på 2,5 til 3 års fængsel.

- Når hun ophidser en gruppe demonstranter til vold som følge af nedlukningen, så skal bestemmelsen benyttes, procederede anklageren med henvisning til den særlige corona-bestemmelse.

Se interview med Henrik Uhl Pedersen om dommer her:

Retten: Tilskyndede til voldelig adfærd

I dommen står der, at retten finder det bevist, at den 30-årige kvinde kort efter talen deltog i grov forstyrrelse af den offentlige orden, da hun flere gange gik forrest i demonstrationen og ved sin tilstedeværelse blandt andet med en megafon i hånden og sin adfærd, deltog i og tilskyndede andre til overfald med kast af genstande mod politiet.

I alt kom 16 betjente til skade under demonstrationen, hvor der blev kastet med sten, flasker og fyrværkeri.

- Retten finder det bevist, at tiltalte i hvert fald har haft sandsynlighedsforsæt, idet tiltalte må have indset, at det var overvejende sandsynligt, at hun med sine udtalelser og handlinger medvirkede til de nævnte lovovertrædelser, skriver de i deres domsresumé, som er offentliggjort på hjemmesiden.

Retten påpeger desuden, at kvinden ikke gik hjem, da politiet flere gange opløste demonstrationen.

Hun fortsatte derimod med at tilskynde "andre til ny grov forstyrrelse af den offentlige orden og voldelige adfærd", skriver retten i sin afgørelse.

Retten lægger vægt på, at kvinden i megafonen efter demonstrationen var opløst sagde "frihed for Danmark, vi har fået nok", "op i røven med dronningen" samt "få lidt gang i den tromme der mand".

Sikker på de ville falde ned

I onsdags forklarede kvinden, at det var den første Men in Black-demonstration, som hun var mødt op til.

Det var først, da hun ankom til Rådhuspladsen, at hun blev spurgt, om hun havde lyst til at holde en tale.

Hun fortalte i retten, at hun i virkeligheden var der for at tale om højere straffe til pædofile, hvilket også fremgår af talen, som blev afspillet i retten.

- For mit vedkommende handlede det ikke om restriktioner, men om pædofili. Jeg kæmper for en sag, højere straffe til pædofile. Jeg har ikke lyst til at blive sat i bås med en eller anden voldspsykopat, sagde hun i dag i retten.

Hun fortalte desuden, at selvom hun undervejs var i besiddelse af en megafon, som hun et par gange undervejs brugte til at råbe til demonstranterne med.

- Jeg følte, folk var frustrerede. Jeg var sikker på, at det ville falde ned igen.

- Jeg har ikke råbt noget, der kunne anstifte noget. Jeg brugte al min energi på at få folk til at stoppe. Jeg hader fyrværkeri, jeg kan ikke lide det. Jeg kan bare ikke kontrollere de andre, sagde hun sin forklaring.

Den tiltalte og hendes forsvarsadvokat har taget betænkningstid i forhold til at anke sagen. Hun skal fortsat sidde fængslet.