30-årig mand sigtet for hærværk på missionærstatue i Nuuk

Statue af Hans Egede i Nuuk blev søndag overhældt med rød maling, og der blev skrevet 'decolonize' på den.

Hans Egede-statuen i Nuuk er flere gange blevet overhældt med rød maling. Denne gang er der også påskrevet "decolonize". (Foto: Hans Peter Kleemann)

En mand i begyndelsen af 30'erne er sigtet i forbindelse med hærværk mod en statue af den dansk-norske præst Hans Egede i Nuuk.

Det oplyser Camilla Palmann, der er kommunikationsmedarbejder i Grønlands Politi ifølge det grønlandske medie KNR.

Statuen af Hans Egede, som i 1720'erne var med til at kolonisere Grønland, blev på Grønlands nationaldag søndag overhældt med rød maling, og der blev skrevet 'decolonize (afkolonisér, red.) på den.

Ifølge KNR efterforskes sagen stadig.

Manden i 30'erne er sigtet efter Grønlands kriminallovs paragraf 46, som blandt andet omfatter "krænkelse (...) af offentlige mindesmærker og lignende".

Det er ikke første gang, at statuen bliver overhældt med maling. (Foto: Hans Peter Klemann)

Udsat for hærværk flere gange

Den grønlandske kunstner Aqqalu Berthelsen er ifølge eget udsagn i kontakt med bagmændene til hærværket og siger til norske vl.no, at malingen er blevet kastet, fordi det skal være 'slut med at hylde kolonister'.

Verden over - blandt andet i USA og Storbritannien - er monumenter af fremtrædende kolonialister blevet revet ned af demonstranter i forbindelse med de seneste ugers protester mod racisme og politivold efter George Floyds død.

Egede-statuen er flere gange blevet udsat for hærværk. I 2012 blev statuen overhældt med maling, mens der på soklen blev skrevet '666' med store, røde tal.

I 1973 blev statuen ifølge KNR første gang overhældt med rød maling.

/ritzau/

Facebook
Twitter