30 dages fængsel for racisme

En radiovært på en københavnsk lokalradio er idømt 30 dages fængsel for racistiske udtalelser. Sendetilladelsen blev midlertidigt taget i 2006 men i dag sender radioen igen.

Radio Holgers ejer er idømt 30 dages fængsel for overtrædelse af racismeparagraffen.

Københavns Byret takserede i dag straffen for nogle racistiske udtalelser til 30 dages fængsel til den 59-årige radiovært på Radio Holger, Kaj Vilhelmsen. Straffen inkluderer 14 dages fængsel fra en tidligere betinget dom efter samme paragraf fra 2006.

Retten lagde også vægt på, at den 10 minutter lange udsendelse havde karakter af propaganda, og det ses som en skærpende omstændighed.

Niels-Erik Hansen fra Dokumentations- og rådgivningscentret om racediskrimination, der i sin tid anmeldte Kaj Vilhelmsen, er lettet.

Folk begyndte at tvivle

- Det har varet meget længe. Det var vigtigt, at der skete noget nu, for folk er begyndt at tvivle på, om det overhovedet betyder noget at køre sagerne. Men nu er der sendt et signal om, at den slags er uacceptabelt. Et signal om, at der er grænser for, hvad du kan sige om folk, siger han.

Kaj Vilhelmsen ankede øjeblikkeligt dommen til landsretten, selvom han blev tilbudt betænkningstid.

- Der skal ikke overvejes noget. Jeg anker den til landsretten, var hans sidste ord, inden han forlod retssal 24 i Københavns Byret med sin tredje dom for racisme.

Mistede sendetilladelse

Den nationalistiske kanal fik i 2006 midlertidigt inddraget sin sendetilladelse af radio- og tv-nævnet.

Det skete, fordi stationen ikke havde afleveret en kopi af en udsendelse fra august 2006, som Dokumentations- og rådgivningscentret om racediskrimination havde klaget over.

I udsendelsen skulle radioen have bragt nedsættende ord om de dansk-libanesere, der blev evakueret fra det krigshærgede Libanon i sommer.

Manglende kopi

Sendetilladelsen blev ikke blevet fjernet på grund af indholdet i udsendelsen, men fordi stationen ikke afleverede en kopi af udsendelsen.

Hos Dokumentations- og rådgivningscentret om racediskrimination glædede man sig over den midlertidige lukning, men havde foretrukket, at afgørelsen var truffet på baggrund af indholdet i klagen og ikke på grund af en manglende kopi af udsendelsen.