30 døde svaner fundet i sø på Lolland: Mistanke om fugleinfluenza

En borger opdagede adskillige døde svaner i Søndersø ved Maribo. Dødsårsagen er endnu uvis.

Omkring 30 svaner og nogle måger og skarver er fundet døde i en sø ved Maribo på Lolland. (Foto: © Torben Christensen /Scanpix, copyright 2015 - Ida Marie Odgaard)

Der er i eftermiddag fundet omkring 30 døde svaner samt enkelte døde skarver, måger og blishøns ved en sø ved Maribo på Lolland.

Det var en kajakroer, der opdagede de livløse fugle og efterfølgende kontaktede Lolland Kommune og Veterinærenheden under Fødevarestyrelsen.

Også Lolland-Falster Brandvæsen blev tilkaldt. Brandvæsenet stod for indsamlingen af de døde svaner, fortæller brandinspektør Jakob Petersen.

- Vi kommer derud, og der ligger et stort antal døde svaner mellem sivene i søen. Vi sætter et par både i vandet og sejler rundt og samler dem op på behørig vis. De er samlet ind nu, er lagt i nogle lukkede containere og vil herefter blive bortskaffet, siger Jakob Petersen.

- Fuglene skulle indsamles, så havørne og andre ådselsædere ikke begyndte at tygge i dem og blev smittet med en eventuel fugleinfluenza, siger han.

Kan være fugleinfluenza

Det er uvist, hvad der har forårsaget fuglenes død. Men ifølge miljøvagt og biolog Dorthe Prip Lahrmann er der netop en mistanke om, at det kan være fugleinfluenza. Det fortæller hun til Folketidende.dk.

- Nogle har været døde længe af vinterskader, så det er mest den store flok af svaner, der bekymrer, siger Dorthe Prip Lahrmann.

Veterinærenheden har taget en af svanerne med for at fastlægge en dødsårsag. Undersøgelserne tager formentlig "nogle dage" ifølge miljøvagten.

/ritzau/