30.000 mindedes ofrene for terrorangrebet i København

Et hav af mennesker og tændte fakler dannede scenen for en følelsesladet mindehøjtidelighed

De to dødsofre for terrorangrebene var sammen med de grundlæggende demokratiske værdier i centrum for aftenens mindehøjtidelighed på Østerbro i København.

Mere end 30.000 personer mødte op for at vise medfølelse og lytte til musik og taler. Arrangementet startede klokken 20:00, men allerede timer før var folk stimlet sammen på Gunnar Nu Hansens plads på Østerbro.

Samtlige politiske partier og Københavns borgerrepræsentation var med til at arrangere begivenheden og i alt var fire talere på scenen.

Se højdepunkterne fra mindehøjtideligheden i videoen i toppen af artiklen.

Fire talere – et budskab

Ét grundlæggende budskab gik igen i alle talerne: vi skal stå fast om vores demokratiske værdier. Terrorismen må ikke påvirke os.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt var første taler på scenen og hun startede sin tale med ét minuts stilhed til ære for ofrene, før hun talte videre.

- Når andre forsøger at skræmme os og splitte os, er vores svar altid et stærkt fællesskab. Vi er stålsatte på at stå vagt om vores værdier. Vi insisterer på at værne om vores frihed. Vi passer på hinanden, siger Helle Thorning-Schmidt.

Et budskab samtlige talere delte.

Politiet og det jødiske samfund takkede for støtten

Blandt talerne var også formand for Politiforbundet Claus Oxfeldt og formanden for foreningen Det Jødiske samfund Dan Rosenberg Asmussen.

Begge repræsentanter lagde i deres taler vægt på den opbakning, de har følt efter angrebene.

- Jeg vil gerne benytte lejligheden til at takke hele Danmark for den fantastiske opbakning som dansk politi har fået i disse skæbnesvangre dage. Tusind tak for det, siger Claus Oxfeldt.

Formand for Det Jødiske Samfund begyndte sin tale med at slå fast, at begivenheden både var utrolig smuk og utroligt sørgelig på samme tid.

- Vi har siden søndag morgen mødt en utrolig varme i kølvandet på de forfærdelige hændelser. Det er en støtte, der giver os ny styrke, siger Dan Rosenberg Asmussen.

Også den franske ambassadør i Danmark, der selv var til stede ved angrebet på krudttønden, holdt tale ved begivenheden