30.000 søer skal fare uden at være spændt fast

Regeringen har afsat 50 millioner kroner til bygning af nye stalde, hvor søer kan gå frit i de såkaldte farestier.

I dag bliver mange søer fikseret, men 50 millioner kroner skal nu sikre bygning af flere nye stalde, så 30.000 søer frit vil kunne bygge rede før de skal fare. (Foto: DR © DR)

Billeder af søer bag tremmer i små farestier har udløst voldsom debat, og nu har fødevareminister Dan Jørgensen afsat 50 millioner kroner til byggeri af helt nye stalde, hvor søerne skal kunne gå frit omkring.

- Pengene rækker til, at 30.000 søer vil kunne fare i de nye stalde, og det vil betyde ca. 60.000 faringer om året. Det er en kæmpe forbedring for dyrevelfærden, samtidig med at det vil hænge sammen for landmanden økonomisk, siger han.

Ifølge Dan Jørgensen kan landmænd, der ønsker at udvide produktionen, men ikke har råd til det, søge penge fra puljen, som de måske skal bruge for at gå i banken for at få finansieret byggeriet.

Søer kan bygge rede

Gamle svinestalde skal ikke bygges om, så der bliver ikke tale om, at landmanden får færre grise og dermed en lavere indtjening.

- De nye stalde betyder, at søerne kan gå frit omkring og de får mulighed for at bygge rede, som grise gør naturligt. Det er godt for dyrevelfærden, siger han.

Et af argumenterne for at fiksere søerne med bøjler er hensynet til de nyfødte grise, der ofte dør, fordi soen lægger sig på dem. Til det siger Dan Jørgensen, at smågrisedødeligheden skal bringes ned, og at man se på, hvordan det kan ske, når de nye staldsystemer udvikles.

- Flot med flere penge

I landbruget bliver de 50 millioner positivt modtaget, men Erik Larsen, der er formand for dansk svineproduktion, efterlyser en vækstdagsorden.

- Det er flot at ministeren kommer med midlerne nu, og at han anerkender at stalde med løsgående søer er dyre, men jeg savner penge til slagtningsproduktionen og mere miljøteknologi, siger han.

Målsætningen er, at ti procent af alle søer skal gå frit i 2020, og Erik Larsen mener, at ministeren med puljen lægger pres på svinebranchen.

Vil ikke have almisser

I foreningen Bæredygtigt Landbrug bliver de 50 millioner kroner betragtet som almisser, og det bliver sammenlignet med at sætte plaster på en arm, der er revet af.

- Vi er modstander af drypvise tilskud til dit og dat. Vi vil have lov til at gøde vores marker og producerer nogle ordentlige varer, siger direktør Vagn Lundsteen.

Hvis landbruget får rammevilkår som i Tyskland vil det betyde, at erhvervet kan klare sig selv.

Betaler selv for velfærd

- Vores varer har for lavt proteinindhold på grund af de danske kvælstofnormer. I 27 år har vi begrænset udledningen af kvælstof til vandmiljøet, men det har ikke haft nogen effekt nogen steder. Det koster hvervet 7 milliarder kroner hvert år, siger han.

- Hvis vi får lov til at tjene nogle penge, så vi kan betale skat, lave arbejdsvarer og eksportere vil vi få råd til forbedringer og velfærd, siger Vang Lundsteen.

FacebookTwitter