31-årig kvinde slipper for coronastraf, men får 60 dages fængsel

Byretten havde tidligere idømt kvinden to års fængsel.

Ankesag om dobbeltstraf efter corona-demo for Landsretten i København. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Landsretten har netop idømt 31-årig Nanna Høpfner 60 dages fængsel for hendes ageren ved en Men In Black-demonstration.

Men retten afviste at bruge den omstridte coronaparagraf, der kan fordoble straffen. Det har en enig domsmandsret besluttet.

Hun blev frifundet for at have opfordret til vold mod politiet, men dømmes efter paragraf 134a, da hun ikke har forladt demonstrationen, da politiet bad hende om det.

Den 12. marts blev hun ellers idømt to års fængsel for at have opfordret til vold mod politiet under en Men In Black-demonstration, hvor 16 betjente blev ramt af genstande.

Her holdt hun en tale, hvor hun spurgte demonstranterne, om de var 'klar til at smadre byen på en ikke-voldelig måde'.

Hun blev i demonstrationen, efter politiet havde opløst den og kom flere gange med tilråb i en megafon. Hun har siddet varetægtsfængslet siden slutningen af januar.

31-årig: Det er bedre, end jeg turdet håbe på

Derfor var det også en meget rørt Nanna Høpfner, der i dag forlod Østre Landsret.

- Det er meget bedre, end jeg havde turdet håbe på. Jeg har det helt vildt lige nu.

- Nu har jeg Landsrettens ord for, at jeg ikke har opildnet til vold mod politiet, siger hun.

Her blev hun også spurgt, hvad hun ville havde gjort anderledes, når hun tænker tilbage på den aften.

- Så var jeg nok bare blevet hjemme, siger Nanna Høpfner, der nu skal hjem til sine børn.

Hun understregede også flere gange, at hun føler sig som en "prøveklud" for paragraf 81d. Altså den særlige corona-bestemmelse i straffeloven.

Forsvarer: Det er slået fast med syvtommersøm

I Landsretten havde senioranklager Henrik Plæhn argumenteret for, at den 31-årige kvinde skulle idømmes to og et halvt års fængsel.

- Nu har vi to landsretsafgørelser, der siger nej til at bruge denne her corona-bestemmelse, og det må vi jo tage til efterretning, lød det fra ham efter domsafsigelsen med henvisning til en 24-årig mand, der af landsretten også er blevet frikendt for paragraf 81d.

Betyder det, at denne her bestemmelse er død i forhold til demonstrationer?

- Nej, da vi nedlagde påstand, følte vi os på ret sikker grund. Vi har også fået medhold i byretten, men nu skal jeg hjem og nærlæse dommen, siger Henrik Plæhn, der nu vil overveje, om han vil tage sagen for Højesteret.

Nanna Høpfners forsvarer, Mette Grith Stage, mente, at straffen skulle være 40-60 dages fængsel for grov forstyrrelse af den offentlige orden og maksimalt seks-ti måneders fængsel, hvis landsretten mente, at hendes ord og tale var en opfordring til, at andre begik vold mod politiet.

- I dag mener jeg, at det er slået fast med syvtommersøm, at paragraf 81d ikke finder anvendelse i de her situationer. Jeg har meget svært ved at se flere domme, hvor man dømmer for 81d ved demonstrationer, sagde hun efter domsafsigelsen.

Retskorrespondent: 'For hende er det nærmest en frifindelse'

Den meget markante strafnedsættelse og frafaldelsen af 81d efterlader nu anklagemyndigheden med to muligheder, vurderer DR's retskorrespondent Trine Maria Ilsøe.

- Hvis de ikke indbringer denne sag for Højesteret, så må de droppe at bruge paragraf 81d i forhold til demonstrationer, siger hun.

Samtidig er frikendelsen for opfordring til vold mod politiet også væsentlig.

- I dag har hun landsrettens ord for, at de ting, hun sagde, ikke var en opfordring til vold. Hun er alene dømt for at blive til en demonstration, efter den er blevet opløst.

Nanna Høpfner har allerede afsonet i cirka fire måneder. Derfor er hun med den nye strafudmåling færdig med at afsone.

- For hende er det nærmest en frifindelse. Hun skulle have siddet bag tremmer i flere år, i dag kunne hun forlade retten og tage hjem, siger Trine Maria Ilsøe.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk