31 kommuner rammes af nye restriktioner: 'Jeg synes da, det er træls'

Udvidelse af restriktioner mødes med forståelse - og en smule coronatræthed.

Allan Høegh og vennerne spiste julefrokost på Dollys i Horsens. Det viste sig at være sidste udkald. (Foto: Peter Øvad Halkjær)

På restaurant Dollys i Horsens duftede der i eftermiddags af stegt flæsk, og der var endnu kold fadøl i hanerne.

Men fra i morgen klokken 16 er det slut. For mens gæsterne i Horsens nød frokosten, trådte sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) ind foran kameraerne i Eigtveds Pakhus i København.

Her annoncerede han, at Horsens og 30 andre kommuner føjes til listen med de 38 kommuner, der i forvejen er ramt af skærpede restriktioner.

Region Midtjylland og Region Sjælland bliver desuden forhøjet til risikoniveau fire, som Region Hovedstaden gjorde det i sidste uge, sagde ministeren.

- Det betyder, at der er udbredt samfundssmitte og begyndende pres på sygehusvæsenet i de tre regioner, sagde sundhedsministeren og tilføjede:

- Vi forventer, at smitten vil stige de kommende dage.

Derfor skal Dollys ejer, Søren Dahl Jensen, fra i morgen holde sin restaurant lukket.

- Jamen, jeg tænker, der ikke er så meget at gøre ved det, siger han til DR.

- Jeg havde sådan set forberedt mig på det. Jeg tænker, at det er i en større sags tjeneste, og så må vi som restauration gøre vores bidrag, for at samfundet kommer på fode igen, siger Søren Dahl Jensen.

'Trætheden har ramt os alle'

Han erkender, at coronatrætheden efterhånden har ramt ham og hans gæster.

- Jeg ser frem til næste år, hvor jeg tror, at køerne kommer ud på marken igen, og gæsterne må komme ud. Det ser jeg frem til, og det er det, jeg hæfter mig ved, siger restauratøren.

Ved et bord kan også frokostgæst Klaus Jensen nikke genkendende til coronatrætheden.

- Jeg tror, den har ramt os alle. For mig er det, må jeg indrømme, måske lidt mindre afspritning. Afstanden falder man også lidt af på. Men det er selvfølgeligt vigtigt, at vi passer på hinanden, siger han.

Borgmester: Bekymrede borgere

I Holstebro, der også tilhører Region Midtjylland, er det heller ikke ligefrem en chokeret borgmester, der noterer sig udmeldingen.

- Jeg er ikke så overrasket. Smittetrykket i Holstebro har været stort og er vokset over de seneste par uger, og det har især været omkring de 10-19-årige, siger borgmester H.C. Østerby (S).

Corona-træthed eller ej, så forventer han, at borgerne vil gøre, hvad de kan.

- Der har været mange bekymrede borgere på det sidste, fordi vi har megen smitte på vores skoler, og jeg tror, at der er mange borgere, der siger, at det her skal vi simpelthen hjælpe hinanden igennem, siger han.

Baggrunden for regerings beslutning er, at der det seneste døgn er konstateret det højeste antal smittede, siden epidemien begyndte. 3.132 personer. Til gengæld er antallet af testede på over 111.000 også rekordhøjt.

På Dollys i Horsens er anden med sovs og kartofler kommet på bordet. Frokostgæst Allan Høegh, der bor i Holsterbro, nyder det sidste restaurationsmåltid i en periode.

- Først og fremmest synes jeg, at det er rigtigt synd for restauratørerne, at de ikke kan få lov til at servere god mad for dem, der gerne vil ud og spise, men på den anden side, så må vi jo rette ind og se, om vi ikke kan få bugt med den her smittespredning, siger han.

Hvad tænker du om, at det er den sidste øl på restaurant i et stykke tid endnu?

- Jeg synes da, at det er træls, men så er det jo altid godt, at man kan nyde den sidste i godt selskab, siger Allan Høegh og nikker i retning af vennerne om bordet.

Svært at overholde restriktioner

Han indrømmer, at det i stigende grad bliver svært at leve op til alle restriktionerne.

- Vi vil jo gerne gøre et godt indtryk og gøre, som vi bliver bedt om af regeringen, men på den anden side skal vi jo også leve, siger han. Især unge mennesker, der går derhjemme, mener han, har svært ved at overholde kravene om afstand.

- De er jo sociale mennesker. Det er vi alle, siger Allan Høegh.

Ejer af Dollys i Horsens, Søren Dahl Jensen, må lukke sin restaurant, da Region Midtjylland er blevet omfattet af skærpede restriktioner. (Foto: Peter Øvad Halkjær)

Vil ikke sælge takeaway

Regeringen har ændret på kompensationsreglerne, så restauranter kan fortsætte med at sælge takeaway og samtidig få lønkompensation for de medarbejdere, der er sendt hjem.

I foråret solgte restauratør Søren Dahl Jensen takeway, men han tvivler på, om han vil gøre det igen.

- Jeg synes, at det er svært at opretholde illusionen om det produkt, vi serverer, siger han.

- Hvis det bliver smidt ned i nogle foliebakker og bliver transporteret i en bil i en halv time, så har jeg nogle gange svært ved at stå inde for det. Jeg vil hellere sørge for, at folk får en god oplevelse hernede, siger han.

Det kan også være svært at konkurrere med andre takeaway-løsninger.

- Så vil jeg hellere holde lukket og satse på, at vi er klar, når vi må åbne igen, siger han.

Video: Sådan foregik det, da sundhedsminister Magnus Heunicke udvidede antallet af kommuner og regioner, der er ramt af skærpede restriktioner:

FacebookTwitter