Når klokken slår 16 i dag, så ser hverdagen i 31 kommuner noget anderledes ud.
De ældste elever skal igen fjernundervises. Restauranter og barer lukker. Det samme gør fitnesscentre, biografer og andet kultur. Ja, alt det sjove.
I går meddelte sundhedsminister Magnus Heunicke (S) nemlig på et pressemøde sammen med sundhedsmyndighederne, at de 31 kommuner er underlagt skærpede restriktioner grundet stigende coronasmitte. De selvsamme restriktioner, der trådte i kraft i andre 38 kommuner i forgårs.
Det betyder, at omkring 80 procent af danskerne nu lever med de udvidede restriktioner.
Der er dog kommuner, der er sluppet - i hvert fald indtil videre. En af dem er Kerteminde Kommune, hvor socialdemokraten Kasper Ejsing Olesen er borgmester. Han fulgte da også gårsdagens pressemøde med stor spænding.
- Jeg fik en del henvendelser fra erhvervslivet, da det kom ud, at nogle kommuner ville få skærpede restriktioner. Så jeg tænker, at de er rigtig, rigtig glade, siger han.
Selvom Kasper Ejsing Olesen er glad på erhvervslivets vegne, så føler han ikke, at det er heldigt, at de er sluppet i Kerteminde.
- Det er jo ikke heldigt, hvis restriktionerne havde været bedre for at få coronasmitten så meget væk som muligt.
Mindre smitte
På den anden side af Fyn er Johannes Lundsfryd Jensen (S) borgmester i Middelfart, der er en af de nye kommuner, som i dag rammes af restriktionerne.
Det er til trods for, at Middelfart faktisk har haft mindre smitte de seneste syv dage per 100.000 borger end Kerteminde. Mens Middelfart har en såkaldt incidens på 121, er tallet 139 i Kerteminde.
Det kan dog ikke hidse Johannes Lundsfryd Jensen op.
- Det interessante er at få gjort noget og handlet på smitten. Argumentationen, som vi har hørt, er, at der er meget trafik og mange mennesker. Jeg har tiltro til myndighederne, der har adgang til flere oplysninger, end vi har, siger borgmesteren.
Ifølge Kasper Ejsing Olesen kan forskellen også skyldes, at man i Kerteminde blandt andet har haft et fald i smitten de seneste to dage.
Begge borgmestre er enige om, at det er positivt, at man nu ikke lukker hele landet ned som i foråret, men kun regionalt.
- Det viser, hvor langt vi er kommet i at leve med pandemien. I foråret sagde mange, om man ikke bare kunne gøre det lokalt. Og det gøres nu. Men nu brokker folk sig over, at man ikke lukker det hele, siger Kasper Ejsing Olesen.
Hovedrystende opførsel
Borgmesteren i Kerteminde er ikke i sig selv bekymret for, at kommunen som en af de næste rammes af restriktionerne. Han er mere bekymret for smittetrykket.
- Jeg kan ikke se noget ondt i, at der kommer restriktioner. Der havde ikke været behov for så stramme restriktioner, hvis alle bare havde holdt fast i de gode råd og vaner, siger Kasper Ejsing Olesen.
Siden restriktionerne ramte 38 kommuner i forgårs, har der været flere historier om borgere, der bor i ramte kommuner, men tager til kommuner, som ikke er delvist lukket, for eksempelvis at træne, spise ude eller tage i biografen.
Et problem, der også allerede er nået til Kerteminde. Det fik Kasper Ejsing Olesen at vide, da han holdt møde med en daglig leder af et fitnesscenter i byen.
- De oplevede, at folk fra Odense var begyndt at oprette sig som kunder. Så de har nu lavet retningslinjerne om, så man kun kan oprette sig, hvis man bor i Kerteminde, siger han og tilføjer.
- De kan jo starte en helt ny smittekæde. Det er hovedrystende.
I Odense er incidens mere end dobbelt så højt som i Kerteminde.
I Middelfart tror og håber Johannes Lundsfryd Jensen, at alvoren er gået op for borgerne.
- Alene det at rigtig mange børn skal være hjemme fra skole, er med til at sætte det højere på dagsordenen, siger han.
Andre restriktioner
- •
Udover de skærpede restriktioner i 69 kommuner, er de restriktioner, som allerede gælder nationalt, forlænget helt frem til den 28. februar 2021.
- •
Forsamlingsforbuddet i hele landet på 10 personer fastholdes, og det er er også anbefalingen, at vi ikke samles flere end 10 personer privat.
- •
Også anbefalingen om at arbejde hjemme, kravet om mundbind på offentlige steder samt de restriktioner, der nu gælder i detailhandlen og på restauranter forlænges til og med februar.
- •
Det samme gælder forbuddet mod at sælge alkohol efter klokken 22.