311 danskere har skiftet køn

Godt 300 transkønnede har skiftet cpr-nummer, der stemmer overens med deres kønsidentitet, efter ny lov blev indført i 2014. LGBT Danmark jubler.

I flere år har det været et problem for Linda Thor Pedersen, hver gang hun skulle vise sit sygesikringsbevis. (© dr)

Da Linda Thor Pedersen i september 2014 fik beskeden om, at det var muligt for transpersoner at få nyt personnummer, selvom de ikke var kastrerede, slog hun straks til.

Hun havde længe ventet på juridisk at kunne blive betragtet som kvinde – og ikke som manden Hans, som hun er født som.

- Det er bare et tal, men når jeg fremstår som kvinde, er det ikke rart, at tallet afslører, at jeg er transkønnet. Det er krænkende, siger Linda Thor Pedersen, der er transpolitisk talsperson i LGBT Danmark.

Linda Thor Pedersen er langt fra ene om at have fået nyt personnummer..

Flere skifter køn

Social- og Indenrigsministeriet har modtaget 449 ansøgninger, og 311 personer har fået nyt personnummer fra mand til kvinde eller omvendt, siden den nye lov om juridisk kønsskifte trådte i kraft 1. september 2014 og frem til udgangen af sidste år.

Det er en stor forskel fra tidligere, hvor mellem 1 og 16 personer årligt fik anerkendt kønsskifte.

Tidligere skulle en transkønnet person først have en psykiatrisk diagnose, være i hormonbehandling og kastreres for at kunne få lov til at få ændret det sidste tal i cpr-nummeret, der viser, om man er kvinde eller mand.

Ubehageligt at skulle til lægen

Det forkerte sidste ciffer giver ofte problemer for transkønnede personer, der for eksempel er født som mænd, men foretrækker at leve som kvinder. Eksempelvis når man skal til lægen eller ud at rejse.

Det er en følelse, Linda Thor Pedersen kender alt for godt til.

- Tidligere var det meget ubehageligt, hver gang jeg skulle vise legitimation på hospitalet eller posthuset, når personen bag skranken, som ikke passede til min kønsidentitet, siger hun.

Derfor var det svært for hende at få armene ned, da hun en novemberaften kl. 23.05 modtog en e-mail om, at hun var blevet tilkendt et nyt cpr-nummer.

I dag er der ikke længere krav til udseendet for at få nyt personnummer – det handler kun om, at den transkønnede føler sig mere som kvinde end mand eller omvendt.

For at blive godkendt til at få nyt personnummer kræver det nu, at ansøgeren efter en refleksionsperiode på seks måneder bekræfter sin ansøgning. Desuden skal ansøgeren være fyldt 18 år.