32-årige Martin kæmper for familiens omrejsende tivoli: Har fyret alle ansatte bortset fra én

Aflyste byfester og markeder kan koste tivolibranchen livet.

Lige nu er der kun Martin Andersen til at klargøre den karrusel, han skulle have stillet op ved talrige arrangementer sommeren over. Det skal han ikke alligevel. (Foto: © (privatfoto))

Da 32-årige Martin Andersen 1. januar 2019 forlod sit job som speditør ved Blue Water Shipping og overtog det omrejsende tivoli Herning Tivolipark, var det som tredje generation i en mere end 50 år gammel familievirksomhed.

Nu risikerer direktøren at tabe det hele på gulvet.

På grund af coronakrisen er der nemlig ingen børn i hans karruseller og ingen hvinende passagerer i hans rutsjebaner.

Aflysningen af de markeder og byfester, der normalt udgør eksistensgrundlaget for indtjeningen, har ifølge Martin Andersen revet tæppet fuldstændig væk under hans virksomhed.

- Vi står ad helvede til, siger han.

I alt skulle Herning Tivolipark have været til stede ved 50 arrangementer hen over sommeren. Blandt andet er virksomheden fast inventar på de nu aflyste markeder Vorbasse Marked og Hjallerup Marked og på Juelsminde Havnefest.

Ifølge Martin Andersen omsætter Herning Tivolipark normalt for cirka ti millioner kroner hen over sommeren. Men siden starten af marts har han ikke tjent så meget som en krone.

- Og som det ser ud nu, kommer jeg heller ikke til at omsætte for en krone før slutningen af april 2021, siger Martin Andersen.

Har fyret alle medarbejdere på nær én

Herning Tivolipark beskæftigede inden krisen ti fuldtidsansatte medarbejdere, og sommerstaben plejer at være på 30 fastansatte. Men som følge af aflysningerne har Martin Andersen været nødt til at tage en beslutning, han selv kalder 'katastrofal':

Han har fyret alle medarbejdere ud over én.

Martin Andersen har med sin revisor og rådgiver gransket tivoliets muligheder for økonomisk støtte fra staten. Som de læser det, er der mulighed for støtte frem til august.

- Men hvis jeg kun får hjælp frem til august, har jeg ikke det vintersul, som jeg skal kunne tære på for at eksistere igen til næste sommer, siger Martin Andersen.

Fra sidelinjen har han undret sig gevaldigt over, at zoologiske haver og forlystelsesparker har måttet åbne, fordi de ifølge retningslinjerne går under betegnelsen 'almindelig udendørs færden', mens de omrejsende tivolier betegnes som 'arrangementer'.

- I vores egne øjne burde vi være ligestillet med forlystelsesparkerne og kunne åbne under skærpede omstændigheder ligesom for eksempel Tivoli i København og Fårup Sommerland, siger han.

Retningslinjerne for zoologiske haver og forlystelsesparker er dog netop blevet skærpet, så det nu fremgår, at sundhedsmyndighederne finder det uhensigtsmæssigt at åbne forlystelsesparker og zoologiske haver på nuværende tidspunkt.

- Selvfølgelig skal vi ikke samle folk, hvis vi har et sundhedsmæssigt problem i landet. Så skal vi gøre alt andet. Men hvis man kan samle det ene sted, kan man vel også det andet sted, siger Martin Andersen.

Lige nu frygter han mest af alt, at han må dreje nøglen til familie-livsværket om.

- Så står jeg som 32-årig med gæld op over begge ører resten af mit liv. Jeg kom ind i en sund og rask virksomhed fra et godt job med en god løn, og jeg har prøvet at køre en god forretning videre, siger Martin Andersen.

Tivoli-ejer: 'Man er magtesløs'

Hos et andet tivoli, Mies Tivoli, kender ejer Mie Svendsen alt til Martin Andersens bekymringer. Hun har modtaget afbestillinger på stribe, siden udmeldingen om aflysning af sommerens store arrangementer kom.

I alt var Mies Tivoli booket til 15 arrangementer i løbet af sommeren. Nu regner Mie Svendsen slet ikke med at skulle sætte strømstikket til karrusellen ved et eneste.

- Det er simpelthen vores eksistens, der er blevet rykket væk fra os, siger hun.

Mie Svendsen har blandt andet investeret i nyt udstyr til i år, som hun skulle bruge sommerens indtjening til at afdrage på. Derudover har hun købt annoncer til et helt år, som hun ikke får nogen nytte af.

- Man kan jo ikke gøre noget. Man er magtesløs, siger hun.

Danmarks Tivoliforening: 'Det bliver svært at overleve'

Ifølge formanden i Danmarks Tivoliforening, Keld Christensen, er der seks-syv omrejsende tivolier i Danmark. I alt er omkring 1500 mennesker på den ene eller anden måde involveret i dem.

Keld Christensen siger, at frygten for at lukke er generel for hele branchen, der ifølge formanden står i en 'meget, meget dårlig situation'.

- Det er der ingen tvivl om, for det bliver svært at overleve, siger han.

Hele branchen er presset, da sommeren er eneste mulighed for at få penge i kassen. (Foto: © (privatfoto copyright))

Keld Christensen vurderer, at tivolierne kan få en form for støtte til deres omkostninger og en smule støtte til løn frem til august.

- Men når vi når til efteråret og skal starte på en ny sæson, har vi tomme lommer. De penge, vi bruger til at leve for og nyinvestere og gøre i stand, er væk, siger han.

Og det er ikke bare ærgerligt for de erhvervsdrivende, lyder det fra formanden.

- Vi er med til at samle 50 millioner kroner ind om året, der går til velgørende formål i alle mulige foreninger, siger Keld Christensen.