34-årig fængslet for drab på teenager er tidligere dømt for drabsforsøg og vold

Den svenske statsborger er fængslet for drab på teenageren Servet Abdija.

16-årige Servet Abdija, der blev dræbt ved sin bopæl på grænsen mellem Østerbro og Nørrebro i København i oktober sidste år i København. (Foto: © politifoto, Scanpix)

En 34-årig svensker, som i fredags blev varetægtsfængslet for drabet på en københavnsk teenager, har en lang række domme bag sig.

Det fremgår af domsudskrifter fra flere svenske domstole.

Manden blev anholdt torsdag aften og varetægtsfængslet fredag for at have dræbt den 16-årige københavnske dreng Servet Abdija - noget, der ifølge politiet er sket sammen med flere andre ukendte gerningsmænd.

Drabet fandt sted i efterårsferien sidste år foran Servet Abdijas bopæl på Ragnhildgade på grænsen mellem Østerbro og Nørrebro i København.

Den svenske mand nægter sig skyldig i drab.

Dømt for drabsforsøg, vold og indbrud

Af dommene fremgår det, at den 34-årige svenske statsborger med jugoslavisk oprindelse tidligere er dømt for drabsforsøg, grov vold, indbrud og kørsel med forfalsket kørekort.

I 2006 stak han en person, som han ikke kendte, flere gange med kniv midt om natten på en svensk restaurant.

Den svenske statsborger blev idømt otte års fængsel for drabsforsøget og skulle betale over 100.000 svenske kroner i erstatning til offeret.

I 2007 blev han dømt for grov vold i en anden sag, hvor offeret blev ramt af flere knivstik og slag. To andre blev også dømt, og de tre skulle tilsammen betale over 100.000 svenske kroner i erstatning til offeret, der lå i respirator i flere uger.

I 2011 blev den 34-årige svensker løsladt.

I 2013 fik han en dom for at have kørt med et falsk kørekort, og i 2014 blev han dømt for indbrud i en svensk elektronikbutik.

I forbindelse med indbruddet beslaglagde politiet blandt andet koben, en hammer, elefanthuer og partisansøm. To andre blev også dømt i sagen, hvor de skulle betale over 70.000 svenske kroner i erstatning til elektronikbutikken.

Nu sidder manden varetægtsfængslet frem til den 18. september sigtet for drab.

I retten var han fredag eftermiddag iført grå joggingbukser med dødningehoveder og en blå t-shirt. Han havde store tatoveringer ned ad armene og karseklippet hår.

Der er navneforbud i sagen.

Spillede bold i efterårsferien

Den 16-årige Servet Abdija blev ifølge politiet skudt seks gange på nært hold den 16. oktober sidste år.

Skuddrabet skete en aften i efterårsferien, efter at Servet Abdija havde spillet bold med nogle andre.

Politiet har betegnet drabet som en likvidering.

Sagen fik stor opmærksomhed, blandt andet fordi politiet betegnede den 16-årige som en helt almindelig dreng, der ikke havde tilknytning til noget kriminelt miljø.

Efter drabet var der en mindehøjtidelighed, og unge fra lokalområdet fik hjælp til at bearbejde chokket.

Politiet efterlyste efter drabet vidner, som havde set tre yngre mænd flygte fra stedet.

I starten af juli i år oplyste politiet, at de havde fundet våbnene, der blev brugt til drabet, men ikke vidste nok om dem.

Politiet efterlyste folk med kendskab til de to våben og oplyste, at de af forskellige årsager så mod Sverige, hvor den nu varetægtsfængslede mand har statsborgerskab.

  • Jugoslavisk halvautomatisk pistol, Kaliber 9x19 mm, Mrk: Zastava, Model: 88, Serienummer: Fjernet. (Foto: © Københavns Politi, Københavns politi)
  • Amerikansk revolver, Kaliber .38 Special, Mrk: Colt, Model: Cobra, serienummer: 120194. (Foto: © Københavns Politi, Københavns politi)
1 / 2