340 kilometer lang cykeltur skal behandle psykisk syge

Til sommer skal op mod 100 mennesker med en psykisk lidelse cykle fra Glostrup til Skagen - for motion hjælper, lyder det fra en af deltagerne.

Flere af deltagerne har allerede trænet udendørs, så de er klar til cykelløbet på 340 kilomter i august. (© Region Hovedstaden)

Linda Lorentzen er en af de flere tusinde danskere, der har en psykisk lidelse. Hun lider både af personlighedsforstyrrelser, angst, socialfobi og depression.

- Det kan været svært bare at hente post, gå i banken eller få nye venner, fortæller Linda Lorentzen til DR Nyheder.

For hende er motion vigtigt i forhold til at klare sig gennem hverdagen, fortæller hun.

- I de svære perioder vil jeg meget gerne isolere mig. Men selv om det er svært at komme ned i vores motionscenter, og selv om jeg nogle gange græder på motionscyklen, er det en sejr, og det forkorter mine depressive periode, fortæller Linda Lorenzen.

Skal cykle til Skagen

Sammen med flere andre psykiatribrugere på den københavnske vestegn træner Linda Lorentzen op til et cykelløb til sommer.

Hun er nemlig en af de psykisk syge, der til august skal cykle fra Glostrup til Skagen. Omkring 100 personer har tilmeldt sig cykelturen, og træningen er allerede gået i gang.

- Ork ja, jeg knokler derudaf på spinningcyklerne sammen med de andre, og vi går også til almindelig fitnesstræning, fortæller Linda Lorentzen.

Skizofreni, angst og depression

Det er syv kommuner på den københavnske vestegn, Psykiatrisk Center Glostrup og Almen praksis der er gået sammen om projektet, som skal hjælpe psykisk syge til at ændre livsstil, fortæller projektleder Anja Kammacher om projektet "Vestegnen til Skagen - et psykelløb for sundhed".

- Sund kost og motion har en effekt på alle mennesker, uanset om man er psykisk syg eller ej, men motion kan også have en behandlingsmæssig effekt på psykisk sygdom, siger Anja Kammacher.

- For vi ved, at motion sammen med medicinsk og terapeutisk behandling kan have stor betydning for at blive rask, fortsætter hun.

Deltagerne, der lider af alt fra skizofreni til depressioner og personlighedsforstyrrelser, er i løbet af vinteren blevet tilbudt spinningtimer og møder med fokus på sund kost.

Formålet er en sundere livsstil

Anja Kammacher understreger, at cykelløbet er et middel for deltagerne til at arbejde med livsstilsændringer.

- Netop livsstilen er vigtig, fordi vi ser, at psykiatribrugerne dør 15-20 år før befolkningen generelt på grund af livsstilssygdomme, siger hun og fortæller, at flere af de psykiatribrugerne er overvægtige, ryger og i flere tilfælde ikke dyrker motion.

- Så sundhed bliver et middel til at nå det her mål og komme til Skagen, siger Anja Kammacher og understreger, at det sociale aspekt i projektet også fylder meget.

Får nye venner

Og netop det sociale er vigtigt for Linda Lorentzen, fortæller hun.

- Vi bliver sunde, men vi lærer også andre mennesker at kende. Som psykisk sårbar har man som regel en begrænset omgangskreds, og jeg bliver glad ved at møde de andre, vi får et fællesskab og nye venner, fortæller Linda Lorentzen.

Hun er sikker på, at cykelturen til Skagen vil gøre en forskel for hende.

- Det er en sejr. Når jeg kommer hjem og har svært ved at gå ned i banken, kan jeg sige til mig selv, at jeg har gennemført mit løb. Jeg har cyklet til Skagen, og så skal jeg nok også klare det her, siger Linda Lorentzen.

Cykelløbet varer i seks dage fra den 31. august til den 5. september. Ruten er på 340 kilometer.