Når solen står op om morgenen, har du formentlig en ret god ide om, at det i virkeligheden skyldes, at jorden er en planet, der drejer rundt om sig selv i omløb om solen.
Derfor ser du solen komme til syne mod øst om morgenen og forsvinde mod vest om aftenen.
Men for 3.400 år siden var opfattelsen en helt anden.
Forhistorisk religion fortalte nemlig, at solen kom til syne, fordi den blev trukket af en guddommelig hest – om dagen over himlen og om natten gennem underverdenens mørke.
Det ved vi, fordi det blev foreviget som motiver på bronzegenstande for tusinder af år siden. Af de motiver står et enkelt ud som det allervigtigste: Solvognen, der til daglig står på Nationalmuseet.
Der står den godt, og gæster på museet kan hver eneste dag se den med egne øjne.
Men der er et andet sted, der har stor betydning for historien om solvognen. For solvognen blev oprindeligt fundet i Trundholm Mose i Nordvestsjælland i 1902. Fundet af solvognen, der er fra cirka år 1400 f.kr., betragtes i dag som et af de vigtigste fund fra bronzealderen.
Men findestedet har indtil nu kun været markeret med en lille, skæv, tilkalket sten, der var svær at finde i et ret utilgængeligt område.
Det blev der lavet om på i går.
Her indviede dronningen et nyt, stort monument ved findestedet, der skal trække historieinteresserede besøgende til og formidle historien om solvognen og bronzealderen i nye omgivelser.
Til indvielsen var det seniorforsker ved Nationalmuseet Flemming Kaul, der introducerede dronningen til det nye monument.
- Det er vigtigt, at solvognen nu kan ses ude i landskabet. At vi kan se det sted, hvor den er fundet. At vi kan se det hele tegne sig for øjnene.
- Nu kan vi gå ud i mosen og forestille os, hvad der skete for over 3.000 år siden, da denne hellige genstand blev nedlagt, som fortæller om solens rejse rundt og rundt trukket af en hest, sagde han efter indvielsen.
Se Flemming Kaul fortælle om Solvognen her:
Ifølge Flemming Kaul er figuren af solvognen et af de allervigtigste ikoner fra danmarks oldtid men også for forhistorisk religion på verdensplan.
- Forestillingen om, at en hest trak solen over himlen, er næsten noget universelt. At vi alle ønsker, at solen skal bevæge sig.
- Så var det en hest, der som det vigtigste dyr trak solen over himlen – og gennem underverdenens mørke, når den gik ned. Hesten var så vigtig for at få solen til at bevæge sig. For tænk, hvis solen stopper i underverdenen. Så er det jo verdens undergang. Og det var man bange for, forklarer han om solvognen.
At det var netop dronningen, der lagde vejen forbi og indviede den nye attraktion, havde stor betydning for Flemming Kaul.
Ud over at være landets regent har hun nemlig også en livslang interesse for arkæologi og har studeret netop arkæoligi på universitetet i Cambridge.
- Det er næsten styrtende at diskutere arkæologi med dronningen på grund af hendes store viden om emnet. Så vi havde en rigtig god snak om solvognen og om de trosforestillinger, der ligger bag solvognen.
Fundstedet i Trundholm Mose blev indviet som en del af Geopark Odsherred, der er en såkaldt UNESCO-geopark, som er parker med udgangspunkt i en unik geologisk arv.